EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай: американският долар е минало

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай: американският долар е минало

mail09:20 | 18.01.2011прегледи 1118 коментарикоментари 0


Ерата на световната парична система, доминирана от американския долар, е минало. Това заяви китайският президент  Ху Цзинтао за в. "Уолстрийт джърнъл" в навечерието на визитата си в САЩ, започваща днес, предаде ДПА.
Ху призна, че между Пекин и Вашингтон съществуват различия и някои деликатни теми. Той обаче смята, че и двете страни ще спечелят от силна и открита връзка помежду им и ще загубят, ако решат да се конфронтират.
По повод на юана, който се очаква да бъде една от водещите теми на разговорите между Барак Обама и Ху в сряда, китайският държавен глава каза, че е малко вероятно китайската парична единица скоро да се превърне в резервна валута.
"Необходимо е много време валутата на една страна да бъде широко приета в света", призна Ху.
 На свой ред в навечерието на посещението на китайския президент Ху
Цзинтао в САЩ група американски сенатори заявиха, че е дошло време Конгресът да премине към действия срещу валутната политика на Китай, предаде Ройтерс.
"Няма по-голяма стъпка, която можем да направим, за да защитим американската мечта и да насърчим създаването на работни места, особено с промишления сектор (...), от това да се противопоставим на валутната манипулация на Китай", каза снощи на пресконференция сенаторът демократ Чарлз Шумър Той отбеляза, че валутните практики на Пекин осигуряват на китайските компании нелоялно търговско предимство и са задушили възстановяването на американската икономика.
Шумър и много други депутати от една година недоволстват срещу валутните практики на Китай, припомня Ройтерс.
Ху пристига във Вашингтон по-късно днес на държавна визита.
Освен с президента Барак Обама китайският държавен глава ще се срещне и с членове на Конгреса.
Шумър заяви също, че той и група сенатори от двете партии ще внесат отново законопроекта, който изготвиха миналата година, но който не бе гласуван в Сената.
Подготвяният текст ще задължи министерството на финансите на САЩ да разследва манипулирането на юана от Китай и да вземе мерки по въпроса. "Времето за разговори свърши. Наситихме сме на празното многословие на Китай", заяви сенаторът.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg