EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай: 10-год. връх за PMI

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай: 10-год. връх за PMI

mail08:04 | 03.09.2020прегледи 741 коментарикоментари 0


Промишлената активност в Китай нарасна през август до най-високо ниво от близо десетилетие насам благодарение на първо увеличение на новите експортни поръчки в рамките на настоящата година и на по-бърз производствен растеж, показват резултати от частното проучване на агенциите Caixin и Markit.

Втората по големина икономика в света успя до голяма степен да се възстанови от коронавирусната криза, като първото нарастване на поръчките за износ сякаш предвещава по-трайно и всеобхватно възстановяване на китайската икономика през следващите месеци.

Промишленият PMI индекс се увеличи през август до 53,1 пункта от 52,8 пункта през юли, отбелязвайки растеж за четвърти пореден месец и най-солидна експанзия от януари 2011 година, докато очакванията на финансовите пазари бяха за слабо понижение към 52,6 пункта.

Оптимистичните констатации в частното проучване на агенциите Caixin и Markit отчасти контрастират с оповестено в понеделник аналогично проучване на официалната статистика, което показа, че китайската промишлена активност е нараснала с по-слабо темпо през август спрямо предходния месец. Въпреки това и двата промишлени PMI индекси са на позитивна територия  (индекси над важното ниво от 50 пункта), което е знак за продължаваща експанзия на индустриалната и промишлена активност на Китай.

"Постедепидемичното икономическо възстановяване в производствения сектор продължава и през август. Предлагането и търсенето се разшириха с повишаването на търсенето от чужбина на фона на разхлабените Covid-рестрикции в страните по света", заяви Ван Чжъ, старши икономист в Caixin Insight Group.

Индексът на заетостта в промишления сектор обаче остава на отрицателна територия за осмия пореден месец, но е най-близо до положителната територия за тази година (индекс малко под 50 пункта), отбеляза агенция Caixin.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158