EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Китай & ЦИЕ засилват сътрудничеството

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай & ЦИЕ засилват сътрудничеството

mail12:14 | 10.02.2021прегледи 1793 коментарикоментари 0


Китайският председателя Си Дзинпин ръководи видео срещата на върха Китай-ЦИЕ, съобщи Радио Китай. В речта си той каза, че тя се провежда на фона на продължаващата пандемия от новия коронавирус и демонстрира решимостта на всички държави да работят заедно за преодоляване на трудностите и стремежа им към общо развитие.

Си Дзинпин подчерта също, че Китай и страните от Централна и Източна Европа се придържат към принципа за взаимно уважение и сътрудничество, без да поставят политически условия, а всички държави, било то големи или малки, са равни. „Въз основа на убеждението, че „17 + 1 е по-голямо от 18“ ние създадохме триизмерна структура за сътрудничество, формулирахме плановете и определихме проектите, базирайки се на реалната ситуация във всяка държава, за да може страните да намерят своето място и да използват своите предимства в сътрудничеството“, каза китайският председател.

Китай планира да внесе стоки на стойност 170 милиарда щатски долара и да удвои вноса на земеделски продукти от страните от ЦИЕ през следващите пет години. Страната също ще насърчи изграждането на митнически информационен център „Китай-ЦИЕ“, както и координационен и консултативен център за митническите дела по море и суша „Китай-Европа“. Освен това Китай е готов да проучи възможностите за сътрудничество със страните от ЦИЕ в изграждането на пилотна зона за интелигентна митница. Пекин ще насърчи и създаването на механизъм за диалог за сътрудничество в областта на електронната търговия и на Съюз за общественото здравеопазване между Китай и страните от Централна и Източна Европа, подчерта китайският лидер.

„Сърбия получи 1 милион дози китайски ваксини, а Унгария си сътрудничи с китайски фармацевтични компании. Ако други държави в Централна и Източна Европа имат нужда от сътрудничество в областта на ваксините, Китай е готов да го обмисли“, заяви още Си Дзинпин.

Относно сътрудничеството в рамките на "Един пояс, един път" той каза, че Китай и страните от Централна и Източна Европа са поели водеща роля в него, което насърчава реализирането на свързаните с инициативата споразумения.

Китай и страните от Централна и Източна Европа трябва заедно да прилагат Парижкото споразумение и да дадат своя принос за успешното провеждане на 26-та конференция на ООН по изменението на климата и 15-та конференция на страните по Конвенцията за биологичното разнообразие, добави Си Дзинпин, призовавайки двете страни да засилят сътрудничеството в областта на зеленото развитие и опазването на околната среда.

Според лидерите на Китай и страните от Централна и Източна Европа отвореността създава възможности, а толерантността насърчава многообразието, което е основа за поддържането на енергично сътрудничество.

Китай и страните от Централна и Източна Европа си сътрудничат, основавайки се на взаимните консултации, изгода и общо развитие, проявявайки толерантност един към друг и развивайки се непрекъснато чрез иновации, подчерта Си Дзинпин.

Китай ще участва по-активно в двустранното, многостранно и регионално сътрудничество, за да реализира взаимна изгода на по-високо ниво с другите страни. Продължаващото развитие и отваряне на Китай ще дадат силен тласък на възстановяването и растежа на световната икономика, а също така ще отворят по-широко пространство за сътрудничеството между Китай и ЦИЕ, заяви в края на речта си Си Дзинпин.


Тагове: Китай, ЦИЕ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg