EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кипърски банки предпочитани от руснаци и гърци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кипърски банки предпочитани от руснаци и гърци

mail16:21 | 02.07.2010прегледи 1424 коментарикоментари 0


Все повече руснаци влагат парите си в кипърски банки, като през май 2010 г. откритите от тях влогове са достигнали най-високото досега равнище за последните две години,
 пише атинският в. "Катимерини".
Вестникът цитира кипърския финансов министър Харилаос Ставракис, който е обяснил този скок на руските банкови депозити в Кипър с очерталите се признаци на съживяване на кипърската икономика, наблюдавани през последните седмици.
Финансовото министерство публикува данни, които показват, че регистрираните чуждестранни компании в Кипър са се увеличили с 25 на сто през първите месеци на тази година, отбелязва гръцкият вестник.      
В средата на юни стана ясно, че продължава изтичането на гръцки депозити в чужбина, а само през април гърци са прехвърлили капитали в Кипър на стойност 600 млн. евро, съобщава местният сайт Ин нюз.
Въпреки уверенията на правителството в Атина, че в последно време е спряло изтичането на капитали от Гърция, данните на водещите банки показват точно обратното.
Според централната банка на Кипър депозитите на гражданите на останалите страни от еврозоната, към които се числят и тези, идващи от Гърция , през април са достигнали 2,8 млрд. евро, докато през март са били 2, 2  млрд. евро, което е ръст от 1,6 млрд. евро. През април миналата годината те са били 1,2 млрд. евро.
По данни на гръцката централна банка в края на март депозитите са възлизали на 227,36 млрд. евро в сравнение с 229,5 млрд. евро в края на февруари. От началото на годината депозитите са спаднали с 10,6 млрд. евро.
Изтичането на депозити в чужбина не създава съществен проблем на банковата система и не бива да буди тревога, смятат банкови служители в Атина.           
                        

 

 

 


Тагове: банки, депозити
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg