EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кипър: „огън и жупел” срещу икономии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кипър: „огън и жупел” срещу икономии

mail11:20 | 12.08.2011прегледи 602 коментарикоментари 0


"Пожар в икономиката е на път да предизвика първият пакет от мерки за икономии, предложени и договорени от правителството със социалните партньори в Кипър", пише в. "Филелефтерос". Изданието припомня, че това става, след като по-рано тази седмица Международната агенция Fitch понижи кредитния рейтинг на Кипър, предупреждавайки, че островната държава трудно ще оцелее без да прибегне до европейска спасителна помощ.
Кипърското правителство окачестви като "неоснователно" това понижение на рейтинга. Въпреки изявлението на финансовия министър Кикис Казамиас, че пакетът от мерки е първата стъпка в правилна посока и че ще последва и втори пакет, опозиционните парти в Кипър продължават да бълват "огън и жупел" срещу кабинета за това, че е анулирал предишни мерки, договорени с тях, и е внесъл
други, които е договорил със синдикатите. Казамиас каза, че целта на предложените мерки е бюджетният дефицит да бъде намален тази година до 4 - 4,5 на сто от БВП. Той отново повтори, че Кипър няма да прибегне до европейска помощ и че ще покрие нуждите си за рефинансиране на дълга със средства от вътрешния пазар.
Опозиционният в. "Симерини" определя пакета като "взривоопасен" за икономиката. Заместник-председателят на Демократическия сбор ДИСИ Авероф Неофиту се заканил, че неговата партия "ще замени безотговорната политика на едно ляво правителство, което тласка страната към икономически перипетии" и че ще продължи да настоява за реализирането на първия пакет от мерки, който е бил договорен с политическите сили. Демократическата партия ДИКО, довчерашен коалиционен партньор на лявата АКЕЛ в правителството, обвини президента, че "тенденциозно води Кипър към европейския механизъм за подкрепа, тъй като иска да ангажира Европейския съюз с мерките, които Брюксел ще наложи на страната".
Другите опозиционни партии също искат от правителството да върне първоначалния пакет от мерки, договорен с тях. Англоезичният в. "Сайпръс мейл" смята, че рестрикциите ще дадат тласък от 750 млн. евро на икономиката, който обаче няма да бъде достатъчен, за да бъде вдигнат кредитния рейтинг на страната. Мерките, които се очаква да бъдат внесени в парламента, предвиждат Данък добавена стойност в Кипър да скочи от 15 на 17 на сто. Вдигнати ще бъдат още и данъчната ставката за облагане на доходите от 30 на 35 на сто, както и данъкът върху лихвата по влоговете, който се увеличава от 10 на 15 на сто. Предвижда се също да бъдат преразгледани и ставките по облагането на недвижимите имоти и фирмите и да бъдат извършени промени в пенсионно-осигурителната система. Наскоро централната банка на Кипър предупреди, че островната държава може да се окаже следващата страна от еврозоната, която ще потърси финансова помощ, след като мощни взривове на муниции във военна база през юли причиниха енергийна криза и влошиха без това трудното положение на страната, чийто кредитен рейтинг бе понижен, а бюджетният й дефицит надхвърля нормите на еврозоната.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg