EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Кипър спира програма за гражданство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кипър спира програма за гражданство

mail08:05 | 16.10.2020прегледи 775 коментарикоментари 0


Кипър спира програмата "гражданство срещу инвестиции" от 1 ноември. Промяната идва след съобщения за злоупотреби със системата, която предоставя на богати инвеститори кипърски паспорт и право за безвизово пътуване в страните от ЕС, предаде агенция Ройтерс.

Срещу инвестиция от най-малко €2 млн. кипърската програма предоставя право на паспорт, с който притежателят му може да пътува безпроблемно в страните от ЕС. Република Кипър стана членка на съюза през 2004 г.

Схемата, която бе критикувана като непрозрачна и криеща рискове за пране на пари, е популярна сред руснаци и украинци, а напоследък и сред китайци и камбоджанци, отбелязва Ройтерс.

Документален филм за програмата беше излъчен по телевизия Ал Джазира. Журналисти под прикритие, представящи се за посредници на въображаем китайски инвеститор с издадена присъда, тайно са заснели високопоставен официален представител, депутат и адвокат, които предлагат помощ по програмата.

Съгласно закона, криминално досие следва да изключи потенциалния инвеститор от участие в програмата, напомня Ройтерс.

Лицата, заснети в документалния филм, твърдят, че са били измамени и са докладвали на властите за случая преди месеци.

През октомври 2019 г. Ройтерс съобщи, че камбоджански граждани, близки до дългогодишния лидер Хун Сен, и членовете на техните семейства са получили кипърски паспорти. Това съобщение накара властите да преразгледат програмата.

Според друга информация на Ал Джазира от август тази година, най-малко 60 лица, които са кандидатствали за гражданство между 2017 г. и 2019 г., представляват риск и вероятно не отговарят на критериите за включване в програмата, след като бяха въведени по-строги правила в прилагането й.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg