EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кипър се отказа от данък депозити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кипър се отказа от данък депозити

mail16:45 | 21.03.2013прегледи 727 коментарикоментари 0


Правителството на Кипър се отказа от идеята за въвеждането на данък върху банковите депозити, която бе предложена от Еврогрупата в замяна на спасителна помощ. Президентът на Кипър Никос Анастасиадис представи на лидерите на парламентарно представените партии нова алтернативна версия на програмата за спасяване на острова от банкрут.
За целта Никозия планира създаването на специален фонд, който ще издаде държавни облигации. Като гаранции ще бъдат използвани средства на кипърската църква, пенсионния фонд на страната, както и Централната банка на Кипър и нейните златни резерви. Никозия се надява, че по този начин ще може да събере общо 4,8 милиарда евро.

Европейският съюз се опитва да убеди кипърските управници да блокират капиталите, инвестирани в кипърските банки, за да се избегне фалита им, предаде АФП, позовавайки се на близък до преговорите европейски източник.
„До вторник кипърските власти трябва да направят три неща: да представят надежден план „Б”, който трябва да замести отхвърления от парламента спасителен план, да осигурят дългосрочно блокиране на капиталите, инвестирани в банките, и да подготвят сливането на двете основни банки, които се намират в затруднение”, е заявил анонимният европейски източник.
Според него ако това не бъде направено, Кипър рискува излизане от еврозоната.
Изявлението бе направено във връзка с новината, че вече са направени поръчки за изтеглянето на милиарди долари при отварянето на банките, планирано за вторник.
На фона на продължаващите преговори финансовата криза в Кипър се задълбочава. Кипърската фондова борса обяви, че няма да работи до следващата седмица.
Рано тази сутрин десетки хора се събраха пред клоновете на Кипърската народна банка, втората най-голяма банка на острова, за да изтеглят пари от банкоматите. Банкоматите обаче са блокирани. Именно тази банка бе най-силно засегната от дълговата криза в Гърция.
Междувременно бяха оповестени данните от проучване на общественото мнение, които показват, че огромно мнозинство от жителите на Кипър са съгласни страната да напусне еврозоната в знак на протест срещу безпрецедентния данък върху банковите влогове.
91% от кипърците подкрепят решението на парламента да отхвърли предложението за данък върху депозитите. 67% от анкетираните биха предпочели страната да излезе от еврозоната и да укрепи отношенията си с Русия./Фокус
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg