EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Кипър разреши изграждане на EuroAfrica Interconnector

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кипър разреши изграждане на EuroAfrica Interconnector

mail11:35 | 09.09.2020прегледи 512 коментарикоментари 0


Република Кипър е издала окончателното разрешение за изграждането на електрическата връзка EuroAfrica Interconnector, съобщава кипърското издание на вестник "Катимерини". EuroAfrica Interconnector е официалната организация, която реализира изграждането на електрическото свързване между Египет и Кипър.

В съобщение на EuroAfrica Interconnector се казва, че с разрешението на кипърското правителство се дава зелена светлина за изграждането на трансформаторна станция за високоволтова линия с постоянен ток.

EuroAfrica Interconnector е "електрически коридор", който свързва Египет и Европа чрез Кипър, като създава по този начин енергиен възел за Африка и арабския свят, се казва в съобщението.

Още през ноември 2019 г. кипърските власти дадоха разрешение за проектиране на трансформаторната станция с капацитет от 2000 мегавата, както и на крайни точки на подводния кабел, който свързва електрическите мрежи на Кипър и Египет с Гърция (Крит) и ЕС.

Стойността на първата фаза на проекта, която предвижда възможност за пренос на мощност от 1000 мегавата, възлиза на 1 млрд. евро. През 2023 г. се очаква да влезе в експлоатация връзката между Кипър и Гърция, а в края на същата година - и между Египет и Кипър.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg