EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кипър няма да търси външно кредитиране

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кипър няма да търси външно кредитиране

mail10:10 | 14.01.2011прегледи 391 коментарикоментари 0


Правителството на Република Кипър за момента не смята да прибягва към външно кредитиране, пишат вестниците в Никозия.
Финансовото министерство обяви, че правителството е осигурило средносрочния финансов ресурс на островната държава за следващите месеци и че не възнамерява да прибегне до външно кредитиране при сегашните тежки условия на пазарите.
Съобщението на ведомството идва след огласеното вчера намерение на международната кредитна агенция Moody’s да понижи с повече от една степен рейтинга на Република Кипър отчасти заради финансовата й обвързаност с Гърция, която прибегна до спасителен заем.
Moody’s аргументира решението си с финансовите затруднения на кипърското правителство, съобщи АФП. Решението за поставяне на рейтинга под наблюдение е продиктувано от опасения, свързани с неотдавнашното влошаване на държавните финанси на Кипър, проблемите с конкурентоспособността, както и с широкото присъствие на кипърския банков сектор в гръцката икономика, допълни АП.
Агенцията предупреди, че би могла да понижи с над една степен рейтинга от "Аа3", но допълни, че вероятно той ще остане в категория А. Преразглеждането обикновено отнема до 90 дни, уточнява АП.
През ноември миналата година друга водеща агенция - Standard & Poor's - понижи от "А+" до "А" кредитния рейтинг на Кипър заради нестабилността на финансовата система в страната, припомня АФП.
Никозия смята, че оценката на Moody’s се отнася по-скоро до поетия от кабинета политически ангажимент за оздравяване на държавните финанси и до решаване на структурните проблеми, пред които от години е изправена кипърската икономика.
Банковият сектор на Република Кипър остава стабилен и е в състояние да се пребори с евентуални сътресения, които биха могли да възникнат, уверяват от финансовото
министерство на острова.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039