EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Киев поиска обратно Одеската рафинерия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Киев поиска обратно Одеската рафинерия

mail14:00 | 03.04.2014прегледи 1101 коментарикоментари 0


Правителството в Киев настоява контролът върху петролната рафинерия в Одеса да бъде върнат в украински ръце, заяви вътрешният министър Арсен Аваков, цитиран от Ройтерс. По-рано този месец руският вестник "Комерсант" писа, че предишният собственик на одеската рафинерия - компанията "Ветек" на магната Серхий Курченко - е прехвърлила собствеността на руската банка ВТБ, защото не е успяла да погаси кредита си към нея, взет за да купи рафинерията от "Лукойл" миналата година. Също по-рано този месец източници от регионалните власти в Украйна казаха, че "Роснефт" - най-голямата руска петролна компания - може да придобие одеската рафинерия.
Аваков заяви, че сега рафинерията е под контрола на руска банка, без да я назовава.
Курченко е натрупал огромното си богатство при президентството на Виктор Янукович, който бе свален през февруари, след като избяга в Русия. Този месец генералната прокуратура на Украйна издаде заповед за ареста на Курченко по подозрения в присвояване на държавна собственост. През февруари магнатът също напусна Украйна, а по думите на Аваков украинската полиция е конфискувала хиляди тонове петролни продукти, принадлежащи на негови компании.
В профила си във "Фейсбук" Арсен Аваков казва, че украинските власти са разкрили "план за прехвърлянето на рафинерията в Одеса от компания на Курченко на руска банка". Той
добавя, че правителството в Киев ще предприеме стъпки за "връщане на собствеността на инсталацията на Украйна". Не бе получен коментар от ВТБ, "Ветек" или рафинерията, посочва Ройтерс. Според агенцията одеската рафинерия има капацитет за преработване на 3,5 млн. тона суров петрол годишно или 70 хилядибарела дневно. От края на февруари рафинерията престана да преработва петрол.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162