EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КЗК:Производство срещу "Лукойл" по искане на "ОМВ"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗК:Производство срещу "Лукойл" по искане на "ОМВ"

mail07:15 | 09.11.2021прегледи 597 коментарикоментари 0


Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ е образувала производство срещу "Лукойл България" ЕООД по искане на "ОМВ България" ООД за злоупотреба с монополно или господстващо положение. Това става ясно от страницата на КЗК. Конкретният повод за жалбата не се посочва.

Припомняме, че през 2009 г. КЗК анализира механизма на определяне продажната цена на автомобилните горива, използван от "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и установи, че цените, по които рафинерията продава продуктите си, се определят на база международните котировки на Platt's European MarketScan. Бюлетинът Platt's European MarketScan се изготвя и публикува от компанията McGraw-Hill Company чрез усредняване на стойностите на изтъргуваните за конкретния ден горива. От бюлетина е видно, че ценовата динамика на готовата продукция на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД следва динамиката на цените на международните пазари.
Тогава КЗК образува производство по повод серия коментари в пресата и други средства за масово осведомяване, както и сигнали и искания от различи стопански, политически и други субекти относно наблюдаваното в страната увеличение на цените на горивата през първата половина на 2008 г.
През 2017 г. КЗК пък одобри предложените от "Лукойл България" ЕООД, "Еко България" ЕАД, "Шел България" ЕАД, "ОМВ България" ООД, "НИС Петрол" ЕООД и "Петрол" АД задължения за приемане на мерки под формата на вътрешни процедури. Тогава дружествата бяха проверявани за евентуален картел помежду им. Това производство беше прекратено с приемането на посочените мерки, които бяха предложени от дружествата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg