EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КЗК:Картел при доставчици на олио

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗК:Картел при доставчици на олио

mail13:04 | 26.04.2013прегледи 1055 коментарикоментари 0


Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ предяви твърдения за извършени нарушения по чл. 15 от Закона за защита на конкуренцията на доставчици на рафинирано бутилирано олио и
техните дистрибутори за прилагане на вертикални споразумения, които по своята цел предотвратяват, ограничават или нарушават конкуренцията на пазара на едро на рафинирано бутилирано олио. Това съобщи пресцентърът на комисията. Производството е образувано вследствие на установени клаузи в договори за дистрибуция при извършване на секторен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство и търговия с маслодаен слънчоглед и слънчогледово олио. Анализирани са три отделни, несвързани помежду си, вертикални споразумения между доставчици на бутилирано олио и основните им дистрибутори.
Комисията е постановила три самостоятелни определения за предявяване на твърдения за извършени нарушения, изразяващи се в забранени вертикални споразумения при следните доставчици и техни основни дистрибутори: "Калиакра" АД, "Бунге Зрт" - Унгария, "Бунге Румъния Срл" и основните им дистрибутори "Гама-Ник-Митев-2004" ЕООД, "Теодоро Бабаров-Клио Комерс" ЕТ, "Д и Д Комерс Енд Диливъри" ООД, "Лъки 2003" ООД, "Вучко 2-Братя Вучкови и Сие" СД; "Бисер Олива" АД и основните му дистрибутори "Фамилекс" ЕООД, "М.М. Малешков" ЕООД, "Загора 2000" ООД, "Велизара 2000" ЕООД; "Звезда" АД и основния му дистрибутор "КООП Търговия туризъм" АД.

КЗК приема, че разглежданите вертикални споразумения имат за цел пряко или косвено определяне на цени за препродажба на рафинирано слънчогледово олио и разпределяне на пазари под формата на ограничаване на територията на дистрибутора.Поради липсата на свързаност в поведението на участниците в трите дистрибуторски мрежи, КЗК също така е решила да продължи разследването си в три самостоятелни производства, според  проучваните забранени вертикални споразумения. Определенията не подлежат на обжалване. В срок от 30 дни страните имат право да предявят писмени възражения, както и да бъдат изслушани в открито заседание. Съгласно ЗЗК, ответните страни, поотделно или съвместно, имат право да предложат поемането на задължения, с които да се преустанови поведението, във връзка с което е образувано производството. След обсъждане на възраженията, предложенията и писмените доказателства, КЗК ще се произнесе по съществото на спора.

 


Тагове: олио, картел
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg