EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КЗК санкционирана "Меком" за имитация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗК санкционирана "Меком" за имитация

mail11:58 | 12.03.2010прегледи 1035 коментарикоментари 0


Комисията за защита на конкуренцията установи извършено нарушение по чл. 35, ал. 1, във връзка с чл. 29 от ЗЗК от страна на «Меком» АД, гр. Силистра и наложи имуществена санкция на дружеството в размер на 330 560 лв., съобщиха от комисията. Постановено е прекратяване на нарушението.
Забранено е предлагането на стоки или услуги, които с външен вид, опаковка, маркировка, наименования или други белези, могат да доведат до заблуда относно произхода, производителя, качеството и други съществени характеристики на стоката или услугата.
В настоящия случай Комисията приема, че съществува потенциална възможност за заблуда на потребителите относно разпространяваната луканка с наименование «КАРЛОСКА крепост». Продуктът наподобява с наименование и дизайн на шрифта друг известен на пазара - КАРЛОВСКА луканка. И при двата водещ елемент са наименованията КАРЛОВСКА и КАРЛОСКА, изписани с главни букви.
КЗК счита, че е възможно субективното възприемане от страна на потребителя на двете думи като идентични поради сходството и силната асоциация помежду им, а липсата на една буква да се възприеме като грешка или дори да не бъде забелязана.
При определяне на санкцията Комисията е взела под внимание продължителния период на нарушението – повече от 2 години, предходна санкция на ответното дружество за подобно нарушение, както и оказаното съдействие от негова страна.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg