EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

КЗК санкционира университети и e-доставчик

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗК санкционира университети и e-доставчик

mail12:44 | 13.01.2010прегледи 722 коментарикоментари 0


Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществени санкции по 5000 лв. на Минно-геоложкия университет, НСА и „Мегалан” ООД за извършено нарушение на чл. 9, ал.1, т.3 от ЗЗК (отм), съобщават от комисията. Комисията установи, че чл. 5 от договор между „Мегалан” ООД и Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски” и чл. 4 от договор между „Мегалан” ООД и Национална спортна академия „Васил Левски” в частта им „и доставя интернет по нея” нарушават чл. 9, ал. 1, т. 3 от ЗЗК (отм.) и ги забрани.
Производството на КЗК установи, че от 2005 г. насам „Мегалан” ООД и „Мегалан Нетуърк” ООД сключват седем договора с университетите, които стопанисват и управляват общежитията в Студентски град. Договорите са за изграждане на кабелни мрежи за доставка на Интернет и в тях има клаузи, които предоставят на дружеството ексклузивни права за изграждане на мрежа, администрирането и експлоатацията й, както и ексклузивни права за доставка на интернет.
С подписването на тези паралелни и сходни по предмет споразумения Мегалан е обхванало почти всички общежития в район Студентски и е успяло да установи господстващо положение на този географски пазар.
Като счита, че има реална полза от изградената инфраструктура за достъп до интернет и възможност за наемане на мрежите от конкуренти на дружеството, Комисията разрешава Мегалан да ползва изключителни права по отношение администрирането и експлоатацията на мрежата в 4-годишен срок. Според КЗК този период е достатъчен дружеството да си възвърне направените инвестиции.
По отношение на изключителните права на Мегалан за доставка на Интернет КЗК счита, че те ограничават конкуренцията между доставчиците, тъй като при отсъствието на ексклузивни права всеки от тях би имал свободен достъп до крайния потребител и между доставчиците би могло да се разгърне свободна конкуренция на база цени и качество на предлаганата услуга.
Комисията счита, че с включването в договорите на клаузи, които не подлежат на освобождаване от Закона за защита на конкуренцията, ответните университети и Мегалан са извършили нарушение, което представлява забранено вертикално споразумение. Нарушението не засяга значителна част от съответния пазар и се определя като не особено тежко.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg