EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КЗК санкционира отново "СИС Индустрийс" за реклама

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗК санкционира отново "СИС Индустрийс" за реклама

mail11:13 | 13.04.2010прегледи 1404 коментарикоментари 0


Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ установи извършени нарушения от страна на "СИС Индустрийс" ООД и "СИА" ЕАД и наложи имуществени санкции на дружествата съответно от 129 145 лв. и 14 278 лв., съобщиха от комисията.
Комисията е разпоредила на "СИС Индустрийс" ООД в едноседмичен срок от влизане в сила на решението да го огласи за своя сметка в два национални ежедневника.
Повод за образуваното производство са излъчвани по телевизията рекламни клипове на коктейлната напитка "Савой микс дринк" в периода 18 септември - 30 ноември 2009 година.
Разследването на КЗК е установило, че рекламата на нискоалкохолната напитка "Савой" изцяло наподобява рекламното послание на съответната спиртна напитка - водка "Савой", като по никакъв начин не става ясно, че в един и същи период се рекламират два различни продукта.
Анализът на двата клипа показва идентично идейно оформление. Сюжетът, музиката и продължителността на рекламните послания на различните като алкохолно съдържание, потребителски кръг и сегмент от пазара напитки са едни и същи, като рекламата на коктейлната напитка повтаря до най-малки подробности тази на водката "Савой".
По отношение на "СИА" ЕАД комисията смята, че дружеството е действало недобросъвестно, като е заснело въвеждащите в заблуждение клипове.
При определянето на санкцията комисията е взела под внимание характера и продължителността на нарушението, степента на обществена опасност и необходимостта от съизмеримост на наказанието с икономическото състояние на дружествата.
Това нарушение не е първото за ответното дружество - през ноември 2009 г. КЗК е санкционирала "СИС Индустрийс" за заблуждаващата реклама на напитката "Узаки Зорбас".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4169