EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КЗК с производство за БТК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗК с производство за БТК

mail06:15 | 15.01.2015прегледи 1173 коментарикоментари 0


В Комисията за защита на конкуренцията е постъпил сигнал от изпълнителния директор на ”Технологичен център – институт по микроелектроника“ АД (ТЦ-ИМЕ), в който се изказва предположение за осъществена концентрация по смисъла на чл.22 от ЗЗК чрез придобиване на контрол върху „Българска телекомуникационна компания“ ЕАД (БТК) от страна на SHCO 79 S.a.r.l, Люксембург без издадено надлежно разрешение по реда на ЗЗК. Това съобщава КЗК.
Въз основа на описаната структура на собственост върху БТК се твърди, че ТЦ-ИМЕ се явява крайното дружество от българска страна, притежаващо по веригата най-голямо участие в телекомуникационната компания.
Посочва се, че в началото на м. ноември 2014 г. ТЦ-ИМЕ е сключило с „Корпоративна търговска банка“ АД (КТБ) договор за залог, по силата на който предоставя като обезпечение на банката всички притежавани от дружеството акции от капитала на „Технотел инвест“ АД и по този начин е лишено от възможността да упражнява както юридически, така и фактически контрол върху „Технотел ивест“ АД и „Бромак телеком инвест“ АД.
По повод на този сигнал КЗК образува производствоза установяване на евентуално извършено нарушение на чл.24, ал.1 от ЗЗК, във връзка с чл.22, ал.1, т.2 от ЗЗК от страна на SHCO 79 s.a.r.l., Люксембург.

В хода на производството КЗК ще изиска информация от страните по сделката (SHCO79 s.a.r.l., „Бромак телеком инвест“ АД, Бромак ЕООД) и БТК. Комисията ще потърси съдействие от Съвета по конкуренция на Люксембург и от Генерална дирекция Конкуренция на Европейската комисия.

В началото на януари тази година мажоритарният акционер на КТБ АД Цветан Василев заяви, че имената на кукловодите, преките участници и техните съучастници в умишленото съсипване на КТБ АД са ясни и ще излязат по време на множеството дела, които са заведени срещу България.

По думите на Василев, касата на финансовия благодетел на ДПС се е поизпразнила след опоскването на "Булгартабак" и спирането на кранчето на "Водстрой" и това е наложило да се търсят нови активи за разграбване като "Петрол" и "Виваком". "Носят се слухове, че наточилите се за "Виваком" постепенно искат да сложат свои хора на ключови позиции, които вероятно съвсем случайно да насочват средства към посочени от организаторите на преврата компании", казва Цветан Василев.

Той за първи път разкрива, че софийският клон на VTB Capital (руската инвестиционна банка, която има акционерно участие в собствеността на "Виваком") също се е поддал на нездравите влияния. Василев споделя, че в момента текат преговори с голяма, авторитетна американска компания за придобиване на дялове от "Виваком", а неговото желание е "максимално възможната стойност на компанията да покрие значителна част от пасива на КТБ АД".


Тагове: КЗК, БТК
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg