EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

КЗК разследва фармацевтични компании за картел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗК разследва фармацевтични компании за картел

mail11:01 | 05.03.2010прегледи 787 коментарикоментари 0


С Решение от 25.02.2010 г. КЗК се самосезира и образува производство за разследване на евентуално извършено нарушение по чл. 15, ал. 1 от ЗЗК от страна на „Алта Фармасютикълс” ЕООД, „Софарма трейдинг” АД, „Хигия” АД, „Търговска лига – Национален аптечен център” АД, „Булрей и Ко ООД”, „Елфарма” АД, „Рош България” ЕООД, „Джонсън и Джонсън” ООД и „Алкалоид” ЕООД, изразяващо се в забранено споразумение с цел манипулиране на процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на определени лекарства, което има за цел или резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на съответния пазар, съобщи самата комисия.
Производството пред Комисията е образувано след постъпило писмо от Министъра на здравеопазването, във връзка с получени еднакви ценови предложения от участници при провеждането на процедури за доставка на лекарства по Наредба № 34/25.11.2005 г. за реда за заплащане от републиканския бюджет на лечение на български граждани за заболявания, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване.
В резултат на данните, представени в писмото на министъра на здравеопазването Комисията извърши предварителна проверка по документи за сходни обществени поръчки в периода 2006 г. – 2009 г. по провеждани от МЗ процедури по възлагане на обществени поръчки, отнасящи се до определени лекарствени продукти. Резултатите от предварителната проверка показаха, че са налице основателни съмнения за евентуално извършено нарушение и дават достатъчно индикации за образуване на производство пред КЗК.
Ако в хода на проучването бъдат установени доказателства за действително извършено нарушение на ЗЗК, на ответните страни, с определение на КЗК, ще бъдат предявени твърдения  за извършени нарушения на чл. 15 от ЗЗК, след което страните ще имат минимум 30 – дневен срок, за да подготвят защитата си, включително и чрез използване на правото на изслушване пред КЗК.
В окончателното си  решение по случая КЗК  може да установи нарушение и да наложи санкция, както и да постанови прекратяване на нарушението.


Тагове: КЗК, лекарства
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 896