EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

КЗК разреши сделка на НИС Петрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗК разреши сделка на НИС Петрол

mail13:15 | 07.01.2013прегледи 842 коментарикоментари 0


Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрация между предприятия чрез придобиване на контрол върху 8 броя бензиностанции в градовете Пловдив, Бургас, Ловеч и Асеновград от страна на „НИС Петрол“ ЕООД, София. Комисията постанови незабавно изпълнение на решението.
„НИС Петрол“ ЕООД се контролира от „Нафтена Индустрия Сърбия” АД, чиято дейност е съсредоточена основно в Сърбия, като проучва, добива, рафинира, търгува на едро и на дребно със суров петрол, нефтени продукти и природен газ.

Проучването на пазара на търговия на дребно с автомобилни горива, условията за конкуренция, бариерите за навлизане, пазарно положение на участниците преди и след концентрацията и др. показаха, че след сделката ще настъпят хоризонтални ефекти, които няма да доведат до появата на участник със значително пазарно присъствие, още по-малко с господстващо положение.
Пазарът е сравнително конкурентен, с умерено ниво на концентрация и се характеризира с голям брой участници - около 3200 търговци, част от които са вериги бензиностанции с осезаемо пазарно присъствие и друга част – голям брой независими търговци с малки пазарни дялове.
КЗК счита, че сделката няма да засегне ефективната конкуренция на съответния пазар и следва да бъде безусловно разрешена.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg