EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КЗК отмени решение на БДЖ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗК отмени решение на БДЖ

mail16:00 | 09.10.2014прегледи 1112 коментарикоментари 0


Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решение на управителя на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД за откриване на процедура на договаряне без обявление, с предмет „Осъществяване на денонощна физическа въоръжена с огнестрелно оръжие и технически средства охрана на обектите и имуществото на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД.

Проучването установи, че незаконосъобразно е избран видът процедура на „договаряне без обявление”, тъй като не са налице правните и фактически предпоставки за приложението на визирания нормативен текст.

Съгласно ЗОП, възложителите, извършващи дейности във водоснабдяването, енергетиката, транспорта и пощенските услуги могат да откриват процедура на „договаряне без обявление”, когато „е възникнала необходимост от предприемане на неотложни действия поради настъпване на изключителни обстоятелства, последиците от които не могат да бъдат преодолени при спазване на сроковете за провеждане на открита или ограничена процедура или на процедура на договаряне с обявление“.

След като се запозна с доказателствата, приложени по преписката, КЗК установи, че не е доказано наличието на необходимост от предприемане на неотложни действия от страна на възложителя. Представените от възложителя договори за охрана на обекти от предмета на процедурата на договаряне без обявление не удостоверяват наличието на подобни обстоятелства. Единственият договор за охрана, представен от възложителя, който е изтекъл към настоящия момент е този за охрана на Националния музей на транспорта в гр. Русе - обект, който няма отношение към твърдените от възложителя вредоносни последици относно живота и здравето на гражданите. Представеният договор за охрана на фургони и санитарна площадка в гр. Плевен изтича на 22.08.2015 г., т.е. повече от една година след датата на откриване на процедурата на договаряне без обявление. Третият договор касае доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на мобилна периметрова охрана и обучение на персонал, определен от възложителя за работа с нея - предмет, който е неотносим към настоящото производство. Въз основа на изложеното КЗК намира, че не е налице възникнала необходимост от предприемане на неотложни действия от страна на възложителя.

Наред с това, към момента на откриване на процедурата на договаряне без обявление, е налице неприключила открита по вид възлагателна процедура. Наличието на друга процедура със същия предмет води до възможност на паралелното избиране на двама изпълнители за изпълнението на един и същи предмет, което е в противоречие с целта на закона.
 


Тагове: КЗК, БДЖ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg