EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КЗК отмени обществени поръчки в 3 общини

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗК отмени обществени поръчки в 3 общини

mail09:00 | 10.06.2014прегледи 1408 коментарикоментари 0


Комисията за защита на конкуренцията отмени заповед на кмета на община Бяла за класиране на участниците и избор на изпълнител на обществена поръчка с предмет: „Инженеринг по проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците за регион Борово (Бяла, област Русе), работно проектиране и изграждане на довеждаща инфраструктура до площадката, изграждане на РСУО за регион Борово (Бяла, област Русе) и доставка на мобилно експлоатационно оборудване за РСУО“

Проучването по преписката показа, че възложителят незаконосъобразно е променил състава на комисията за провеждане на обществената поръчка. С оглед естеството и значимостта на работата на този орган законът въвежда стриктни правила за промяна на неговия състав. В настоящия случай КЗК приема, че липсват обективни обстоятелства, налагащи промяна на състава на оценителната комисия.

КЗК връща процедурата от етап назначаване на комисия за провеждане на процедурата за обществена поръчка, като в помощния орган трябва да участват лицата, определени първоначално със заповедта на възложителя, освен ако не са налице обективни обстоятелства, които ги възпрепятстват да упражняват дейността си.

Освен това КЗК отмени решение на директора на ТП „Държавно Ловно Стопанство Балчик“, гр. Балчик за класиране на участници и определяне на изпълнител на обществена поръчка с предмет „Доставка чрез покупка по заявка на прогнозно количество гуми за МПС собственост на ТП „ДЛС Балчик“ при „СИДП“ ДП гр.Шумен за 2014 г.“, открита с Решение № 11/20.01.2014 г. на възложителя.

Проучването по преписката показа, че офертата на избрания за изпълнител участник в процедурата „Примекс“ ООД в частта на ценовото предложение е изчислена неправилно, поради което не отговаря на изискванията на възложителя.

Съгласно ЗОП, промяна в ценовото предложение на участник в процедура по възлагане на обществени поръчки е недопустима. В случая наличието на технически грешки в единичните цени на гумите неизменно налага корекция в стойностното им изражение, респ. промяна на ценовото предложение, което е незаконосъобразно. КЗК счита, че като са допуснали участника „Примекс“ ООД до оценка и класиране в обжалваната процедура, оценителната комисия и респ. възложителят са действали в разрез с принципа за равнопоставеност и недопускане на дискриминация спрямо другите участници в процедурата, изготвили изрядни ценови оферти.

КЗК връща процедурата от етап разглеждане на ценовите предложения от Плик № 3 на подадените оферти при спазване на мотивите в решението.
 

Комисията за защита на конкуренцията отмени решение на управителя на „Водоснабдяване и канализация” ЕООД- Плевен за класиране на участниците и избор на изпълнител на обществена поръчка с предмет „Денонощна въоръжена охрана на обекти на „Водоснабдяване и канализация” ЕООД- Плевен”, открита с Решение № 306/13.08.2013 г. на възложителя.
Проучването по преписката показа, че оценителната комисия не е изпълнила правилно задължителните указания на КЗК в предходно решение по същата процедура от м. януари т.г. При повторното разглеждане на офертите комисията е приела без забележки финансово-икономическата обосновка на един от класираните на първо място участници - „Балкан секюрити” ЕООД за предложената цена на охранител. В обосновката липсва информация за включените осигуровки от работодателя, възнаграждение за прослужено време и нощен труд, съобразно наредба за структурата и организацията на работната заплата.
КЗК приема, че участникът е следвало да представи усреднени стойности за съответния клас прослужено време, както и да предвиди в ценообразуването си възнаграждение за нощен труд, тъй като предметът на процедурата задължително предполага такъв.
С оглед на установеното Комисията приема, че участникът не е обосновал предложената цена за един охранител в съответствие с изискванията на закона и утвърдената документация по процедурата, поради което връща обществената поръчка за ново разглеждане и оценка на техническите предложения съобразно мотивите в решението.
 

Източник: КЗК


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg