EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КЗК даде зелена светлина на мултиплексите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗК даде зелена светлина на мултиплексите

mail14:15 | 23.06.2010прегледи 1243 коментарикоментари 0


Комисията за защита на конкуренцията установи, че създаването на съвместно предприятие - „НУРТС България” ЕАД от страна на Манселорд Лимитид, Кипър и „Българска телекомуникационна компания” АД, под чийто едноличен контрол ще бъде „Тауърком България” ЕАД, и на което ще бъде прехвърлено Национално управление „Радио и  телевизионни станции (понастоящем собственост на БТК), представлява концентрация между предприятия, която не попада в обхвата на чл. 24, ал.1 от ЗЗК. Комисията постанови и незабавно изпълнение на решението.
От представените в хода на проучването доказателства се установи, че планираната операция е концентрация по смисъла на чл. 22, ал. 2 от ЗЗК, тъй като предприятията – майки ще упражняват съвместен контрол върху новосъздаденото съвместно предприятие „НУРТС България” ЕАД, което трайно ще изпълнява и всички функции на икономически независим субект.
Съгласно чл. 24, ал. 1 от ЗЗК, концентрациите по чл. 22 от ЗЗК подлежат на задължително предварително уведомяване пред Комисията, ако на територията на Република България сумата от общите обороти, реализирани през предходната финансова година на всички предприятия - участници в концентрацията надхвърля 25 млн. лева, и когато оборотът на всяко едно от поне две от предприятията - участници в концентрацията или оборотът на предприятието - обект на придобиване, надхвърля 3 млн. лева.
От предприятията-участници в концентрацията, оборот на територията на страната през предходната приключила финансова 2009 г. година е реализирало единствено БТК. Манселорд Лимитед и дружеството, което еднолично го контролира (Цефор Холдинг Лимитид) са учредени през 2009 г. и не са реализирали приходи в страната. НУРТС България е новосъздадено дружество (регистрирано на 01.04.2010 г.), а Тауърком България от учредяването му през 2009 г. до момента няма реализирани приходи.
Според Консолидираното юрисдикционно известие на Европейската комисия съгласно Регламент (EО) № 139/2004 на Съвета относно контрола върху концентрациите между предприятия, когато едно предприятие предостави свои дялове в съществуващо дъщерно дружество или стопанска дейност на новосъздадено съвместно предприятие, върху които преди това е упражнявало самостоятелен контрол, за засегнато предприятие се счита всяко едно от съвместно контролиращите предприятия, а дружеството или стопанската дейност, прехвърлени към съвместното предприятие не се счита за засегнато предприятие. В този случай оборотът, реализиран от дъщерното дружество или от съответната стопанска дейност, се разглежда като част от оборота на първоначалното предприятие-майка. В конкретния случай, и предвид изложеното, като засегнати предприятия се считат Манселорд Лимитид и БТК, а НУРТС, като обособена част от БТК, която ще бъде прехвърлена в новосъздаденото съвместно предприятие НУРТС България, не се разглежда като засегнато предприятие и неговият оборот не следва да бъде отнесен към съвместното предприятие, тъй като е част от оборота на БТК.
Следователно, независимо че сумата от общите обороти на всички предприятия–участници в концентрацията превишава прага от 25 млн. лв. (предвид размера на реализирания от БТК оборот), не е налице кумулативното изискване на нито един от двата алтернативни критерия, а именно - оборотът на всяко едно от поне две от предприятията - участници в концентрацията или оборотът на предприятието - обект на придобиване за предходната финансова година в страната  да надхвърля 3 млн. лева.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047