EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

КЗК глоби ЧЕЗ с 1.2 млн.лв. + отговор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗК глоби ЧЕЗ с 1.2 млн.лв. + отговор

mail11:40 | 19.05.2015прегледи 5119 коментарикоментари 0


Комисията за защита на конкуренцията установи, че „ЧЕЗ Разпределение България” АД, е извършило нарушение на Закона за Защита на Конкуренцията, като е злоупотребило с господстващо положение. Дружеството е забавило необосновано сключването на договор за покупко – продажба на енергийни съоръжения за присъединяване, изградени по предвиден в специална наредба ред за присъединяване на производители и потребители на електрическа енергия към преносната и разпределителните електрически мрежи. По оценка на КЗК по този начин „ЧЕЗ Разпределение България” АД може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите.
КЗК постанови прекратяване на установеното нарушение и наложи на „ЧЕЗ Разпределение България” АД следната поведенческа мярка: да изготви и предостави подробен списък, в който да бъдат изрично изброени всички изискуеми документи във връзка с договора за покупко-продажба на изградените съоръжения за присъединяване на обекта, респ. за изкупуване на енергийните съоръжения. КЗК определи 30 – дневен срок срок за изпълнение на поведенческата мярка, след изтичането на който срок „ЧЕЗ Разпределение България” АД е длъжно да уведоми Комисията за защита на конкуренцията за нейното изпълнение
КЗК наложи на дружеството имуществена санкция в размер на 1 250 065 (един милион двеста и петдесет хиляди и шейсет и пет)лева.
Отношенията между „ЧЕЗ Разпределение България” АД и присъединяваното лице преминават през разписаните в специалната наредба до момента, в който трябва да бъде подписан договор за покупко-продажба /изкупуване/ от страна на „ЧЕЗРБ“ АД на енергийните съоръжения и съответно те да бъдат изплатени. В хода на проучването КЗК намери за установено, че инвеститорът е подал в ЧЕЗРБ Заявление за сключване на договор за изкупуване на съоръженията за присъединяване, като проектът на договор е подписан от присъединяваното лице, но не и от ЧЕЗРБ, във връзка с констатирани от дружеството нередовности по документацията, за което обаче инвеститорът не е бил уведомен, въпреки, че е изискал да му бъде указана причината за несключване на договор за изкупуване. По този начин ответникът не разкрива съществени обстоятелства, които са неизменна част от процеса по присъединяване. В резултат от разглежданото поведение на ЧЕЗРБ се достига до необосновано забавяне сключването на договор за покупко – продажба на енергийни съоръжения за присъединяване, изградени от молителя.

 Все още не сме получили мотивите за решението на КЗК, научихме за решението от медиите, но след като го получим, ще обжалваме по законоустановения ред, коментираха от ЧЕЗ за БТА.
ЧЕЗ спазва изцяло българското законодателство, в това число и антимонополното, заявиха от ЧЕЗ. От дружеството коментираха още, че в последните години регулаторът не одобрява в пълен размер предлаганите от ЧЕЗ средства за инвестиции.
 


Тагове: ЧЕЗ, глоба, КЗК
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg