EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

КЗК глоби три фирми заради фалшиво краве масло

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗК глоби три фирми заради фалшиво краве масло

mail16:15 | 27.04.2016прегледи 3946 коментарикоментари 0


Комисията за защита на конкуренцията установи извършено нарушение по чл. 31 от ЗЗК от страна на „Милтекс КК“ ЕООД, „Хранинвест“ ЕООД и „Профи милк“ ЕООД и наложи имуществени санкции в размер на 2% от нетните приходи от продажби на всяко от дружествата за предходната финансова година, равняващи се на 127 240 лева, 189 700 лева и 113 400 лева, и постанови прекратяване на нарушенията.

КЗК отбелязва, че в проучването по безспорен начин се установи, че всяко от трите дружества предлага на пазара продукт „краве масло“, в съдържанието на което има немлечни мазнини, като това не е отбелязано върху опаковката на продукта. Посочените стойности за съдържание на мазнини и вода в продукта „масло“ са от съществено значение за неговото определяне въобще като „масло“ или друг продукт за мазане, който, съгласно нормативната уредба, може да е съставен от други, немлечни мазнини.

При определяне на санкцията Комисията е взела под внимание тежестта и продължителността на нарушението, ограничения географски обхват, както и икономическото състояние на ответното дружество. Като отегчаващо отговорността обстоятелство КЗК е отчела, че нарушението създава опасност или уврежда живота или здравето на потребителите, тъй като нарушенията са извършени при производството и разпространението на хранителни продукти с некоректно описание на съществените им характеристики.

 

 


Тагове: краве масло, КЗК
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg