EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КЗК глоби "Топлофикация София"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗК глоби "Топлофикация София"

mail06:30 | 20.05.2014прегледи 842 коментарикоментари 0


Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ санкционира "Топлофикация София" ЕАД, съобщават от Комисията. КЗК е установила, че "Топлофикация София" ЕАД е извършило злоупотреба с господстващо положение, която може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазара на услугата дялово разпределение на топлинна енергия в сгради - етажна собственост, в София и да засегне интересите на потребителите, в нарушение на чл. 21 от Закона за защита на конкуренцията. С решението Комисията налага имуществена санкция на "Топлофикация София" ЕАД в размер на 61 881 лева за извършеното нарушение, представляващ процент от оборота на дружеството на този пазар.
Производството е образувано с решение за самосезиране, в което са изложени аргументи във връзка с евентуално извършено нарушение на разпоредбите на Закона за защита на конкуренцията от страна на топлопреносното дружество и дружествата за дялово разпределение на топлинна енергия при формирането на цените на услугата дялово разпределение на топлинна енергия в етажна собственост и информация от Върховната административна прокуратура. В рамките на производството е била извършена и проверка от страна на служители на КЗК в офисите на "Топлофикация София" ЕАД, "Иста България" ЕООД и "Техем Сървисис" ЕООД.

От направения икономически и правен анализ Комисията е установила, че налагането от страна на "Топлофикация София" ЕАД на еднакви цени на всички фирми за дялово разпределение за минималния пакет на услугата премахва ценовата конкуренция и засяга благосъстоянието на потребителите, като води до по-ниско качество и лишава потребителите от възможността да изберат доставчик на услугата въз основа на цената. Според Комисията налагането на необосновани цени води до поставяне в неравностойно положение на дружествата за дялово разпределение на топлинна енергия по отношение на техните разходи и нормата на възвращаемост и уврежда интересите на потребителите на топлинна енергия. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд, посочват от КЗК.
 


Тагове: КЗК,
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1057