EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КЗК глоби Теленор с 5.3 млн.лв.+ отговор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗК глоби Теленор с 5.3 млн.лв.+ отговор

mail07:30 | 19.10.2016прегледи 4435 коментарикоментари 0


Комисията за защита на конкуренцията установи извършено нарушение по чл. 31 от ЗЗК (въвеждане в заблуждение) от страна на „Теленор България” ЕАД и наложи имуществена санкция на дружеството в размер на 5 241 930 лв. (1% от оборота на предприятието за предходната финансова година)

В хода на проучването по преписката, образувана по искане на „Макс Телеком“ ООД, е установено, че при представянето на основни характеристики на услугата пренос на данни чрез 4G LTE мрежата (на пресконференция и в поместена на сайта информация) предприятието въвежда в заблуждение – твърдението за максимална скорост до 75 Mbps некоректно е посочено, че се отнася и за „даунлоуд“, и за „ъплоуд“. В интернет сайта на дружеството се твърди, че потребителите ще могат да ползват средно до седем пъти по-висока скорост на „даунлоуд“ и около 40 пъти по-бърз „ъплоуд“ на файлове и съдържание, което не отговаря на действително достижимите скорости на процесната мрежа, публикувани на сайта на дружеството впоследствие.

С решението Комисията постановява прекратяване на нарушението, което подлежи на незабавно изпълнение.

 

Реакцията на Теленор

Теленор намира Решение № 851-14.10.2016 на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за разочароващо, пише компанията в съобщение.
"Компанията категорично не е съгласна със заключенията на Комисията и със санкцията, наложена на компанията. Следва да се отбележи, че Комисията констатира в решението си, че е изследвала цялата рекламна кампания на Теленор във връзка със 4G мрежата на компанията и я намира за напълно съответстваща на закона.
В момента Теленор разглежда подробно решението на КЗК и ще коментира допълнително след като приключи с този преглед.
Теленор стриктно спазва действащото законодателство и регулации и поощряването на лоялната и конкурентна бизнес среда."
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg