EUR 1.9558
USD 1.8172
CHF 2.0043
GBP 2.0043
CNY 2.0043
you tube
mobile version

КЗК глоби имитатор на конструктори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗК глоби имитатор на конструктори

mail13:01 | 29.03.2023прегледи 604 коментарикоментари 0


Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби българска компания за продажба на конструктори, които приличат на тези на известната марка "Лего" (Lego). КЗК наложи имуществена санкция на "Мар 2000" ЕООД в размер на 52 640 лв., съобщава комисията. Санкцията се равнява на 4 на сто от оборота на българската компания за 2020 г.

С решението КЗК се произнася по същество по изложените в искането на "Лего Систем - Дания" твърдения за евентуално извършени нарушения на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) от страна на "Мар 2000" ЕООД. Комисията приема, че внасянето и разпространяването от страна на "Мар 2000" ЕООД на конструктори, които са с почти идентичен външен вид на наложените на пазара конструктори "Лего", е поведение в разрез с добросъвестната търговска практика, показва тенденциозност и целенасоченост в действията на ответното дружество и засяга интересите на конкурентите.

Производството пред КЗК е образувано по повод влязло в сила решение на Върховния административен съд, с което се отменя предишно решение на КЗК и преписката е върната за ново произнасяне при съобразяване с мотивите на съдебния акт.

Пълният текст на решението е достъпен в публичния електронен регистър на КЗК на интернет адрес: https://reg.cpc.bg.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg