EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КЗК глоби издателя на сп. „Грация”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗК глоби издателя на сп. „Грация”

mail12:30 | 09.10.2014прегледи 820 коментарикоментари 0


Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция на "Атика Медия България" ООД в размер на 111 550 лева, равняваща се на 2,5 на сто от нетните приходи от продажби на дружеството за 2013 г., за извършено нарушение по чл. 36, ал. 2 от ЗЗК. Комисията постанови прекратяване на нарушението, съобщи пресцентърът на КЗК.
Предмет на проучването на КЗК са действията на "Атика Медия България" ООД във връзка с издаването и разпространението на сп. "Грация" заедно с подаръци, представляващи бяла и декоративна козметика от висок клас и др., предоставяни едновременно със закупуването на брой от списанието.
Производството е установило, че ноември 2013, март и април 2014 г. ответното дружество е предлагало като подарък козметика от висок клас в реален размер. КЗК посочва, че тази практика е непазарен стимул за привличане на клиенти и влияе на потребителския избор, като изкривява и пренасочва търсенето. Това е метод за постигане на легитимна по своята същност цел за привличане на повече клиенти, но чрез забранени от закона средства, посочва КЗК.

Отрицателният ефект се изразява в създаване на непазарни материални стимули за потребителите, в резултат на което те закупуват стоката, в случая списанието, не заради неговото съдържание, а заради предлаганите като добавка продукти на висока пазарна стойност. Това поведение създава потенциална опасност от пренасочване на потребителското търсене във вреда на конкурентните на списание "Грация". Тъй като списанието продължава да предлага различни по вид подаръци, КЗК приема, че периодът на нарушението е от ноември 2013 г. до настоящия момент, се уточнява в съобщението.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg