EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КЗК глоби и БТК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗК глоби и БТК

mail13:00 | 17.02.2015прегледи 960 коментарикоментари 0


Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби БТК с 812 хиляди лева заради нелоялна практика. Причината е, че компанията е предлагала към услуга на клиентите да закупят таблети на цена, която е доста под пазарната.

Затова БТК е с наложена санкция в размер на 811 879 лв. (0,1% от общия оборот на дружеството за 2013 г.). Нарушението по чл. 36, ал. 2 от закона е установено от Комисията за защита на конкуренцията, която налага и санкцията.

Производството е образувано по искане на членовете на Национално сдружение на малки и средни кабелни оператори (НСМСКО) "ТВ Клуб 2000" - "Мултимедиа БГ" ЕООД и "Кабел-Сат Запад" ООД и на "Вирджиния - Ер Ен" ЕООД.

В хода на проучването Комисията за защита на конкуренцията е установила, че от януари до юли 2014 г. БТК предлага на клиентите, които подписват нов или преподписват срочен договор за абонаментни планове "Traffic Unlimited + - S, М, L, XL", да закупят определени модели таблети: Asus Fonepad 7, Asus Fonepad ME371MG, Lenovo A3000, Lenovo S5000, Lenovo Yoga 10.1 HD+ , Samsung Galaxy Tab 3 7 Lite и др.

Посочените устройства се предлагат на цени, значително под пазарните при сключване на 12- и на 24-месечен договор за предоставяне на достъп до интернет, както при опция на еднократно плащане, така и при покупка на лизинг.

Това според КЗК представлява предлагане на забранена добавка съгласно ЗЗК, което е от естество да увреди конкурентната среда.

БТК ще обжалва обявеното днес решение на Комисията за защита на конкуренцията компанията да бъде глобена за нелоялна конкуренция чрез предлагането на таблети на по-ниски от пазарните цени, съобщават от оператора. Комисията за защита на конкуренцията налага имуществена санкция от 811 879 лв. на БТК за нелоялна конкуренция.
Проучване на КЗК е установило, че в периода януари - юли 2014 г. БТК предлага на клиенти, които подписват нов или преподписват срочен договор, да купят таблети на по-ниска от пазарната цена.

Решението на КЗК лишава българските потребители от достъп до таблети на достъпни цени, посочват от БТК. Забранява се едно от най-големите предимства на пакетното предлагане на услуги - комбиниране на устройства с абонаментен план на изгодна цена.
В много държави от Европейския съюз може да се купи таблет или телефон само за едно евро, ако е комбиниран с мобилен план или мобилен интернет. КЗК се изправя срещу начина на функциониране на пазара и европейската практика, допълват от фирмата. В рамките на закона операторът е давал възможност на потребителите да комбинират таблет или телефон на достъпна цена с подходящ тарифен план, като спестяват пари. Компанията желае да продължи тази практика, която намира за позитивна и ориентирана към клиентите, пише още в съобщението.

 


Тагове: КЗК, БТК, ЧЕЗ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg