EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КЗК направи проверки в ЕРП-та

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗК направи проверки в ЕРП-та

mail15:15 | 28.03.2013прегледи 543 коментарикоментари 0


Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ е извършила днес проверки в офиси на енергоразпределителни дружества, съобщиха от КЗК.
Проверката е за установяване на евентуално извършено нарушение по Закона за защита на конкуренцията от страна на "ЧЕЗ България", "ЧЕЗ Електро България", "ЧЕЗ Разпределение
България", "ЧЕЗ Трейд България", "ЕВН България", "ЕВН България Електроснабдяване", "ЕВН България Електроразпределение", "ЕВН Саут Истърн Юръп", "Енерго-про продажби", "Енерго-про мрежи", "Енерго-про България трейдинг", "Енерго-про енергийни услуги", както и от сдруженията "Асоциация на търговците на електроенергия в България" и "Институт за енергиен мениджмънт".
КЗК се е самосезирала въз основа на получени сигнали срещу предприятия от икономическите групи на ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО. Предстои да бъдат проверени твърденията, че предприятията прилагат аналогични практики, посредством които възпрепятстват смяната на доставчика на електроенергия от потребителите. Комисията има за цел да установи дали сходните стопански практики се осъществяват въз основа на координирано поведение на конкуренти на съответния пазар, което би могло да попадне в хипотезата на забранено споразумение по смисъла на ЗЗК. Действията на КЗК са предварително съгласувани с ГД  "Конкуренция", отдела "Антитръст, енергетика и околна среда" на Европейската комисия.

Проверката на място е извършена от служители на КЗК, със съдействието на представители на МВР и след получено съдебно разрешение от Софийския административен съд.
Предстоящият подробен анализ на събраните документи ще бъде извършен в тясно сътрудничество с ЕК и ще покаже дали са налице достатъчно доказателства за предявяване на твърдения за извършено нарушение. След приключването на процесуалните действия по преписката КЗК ще се произнесе окончателно по случая.
 


Тагове: КЗК, ЕРП, проверки
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg