EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Квалификацията - ключов проблем за компаниите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Квалификацията - ключов проблем за компаниите

mail14:40 | 27.12.2010прегледи 371 коментарикоментари 0


Проблемът с квалификацията на работната сила си остава и даже се задълбочава. Това каза в интервю за агенция Фокус Камен Колев, заместник-председател на Българската стопанска камара. Работодателите търсят квалифицирани работници. Първият проблем е, че тези една-две години по време на кризата няма финансови възможности за квалификация от страна на работодателите и затова те повече разчитат на държавата, на образованието, на центрове за квалификация, тоест младите хора, които излизат от учебните заведения максимално да имат не само теоретична, но и практическа подготвеност, да могат бързо да се адаптират към съответното работно място. „Затова ние държим програмите да са съобразени с новите изисквания на пазара, така че работодателят да не дообучава на съответното работно място специалист от университет или от центровете за квалификация. Този проблем е много сериозен и вече се поставя на едно от първите места”, каза Колев.
По думите му – бизнесът държи да има повече стажове, практики, когато излязат младите хора бързо да се приспособят към съответното работно място.
„Този процес не е бърз, не очакваме бързо за година-две-три да стане, но все пак там държим да се насочат усилията на държавата преди всичко. Вече работодателите съзнават, че трябва да влагат пари в квалификация, това е известно. Но примерно те трябва да влагат и в опазване на околната среда, в безопасни условия на труд, в технологично превъоръжаване. Виждате междуфирмена задлъжнялост, неразплащане на бюджета с тях, достъпът до финансиране е много сложен, това са все неща, които пречат реално действително работодателят да се насочи към квалификацията като приоритет”, коментира още Камен Колев.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg