EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Катар внася 4000 крави с 60 самолета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Катар внася 4000 крави с 60 самолета

mail07:25 | 17.06.2017прегледи 2799 коментарикоментари 1


От 5 юни Катар е изолиран от съседите си от Персийския залив. Близкоизточното емирство беше обвинено в подкрепа на ислямисти и в приятелство с Иран. Затварянето на границите, което бе една от наложените санкции, доведе до спиране на вноса на храни, от който Катар е 90% зависим. Саудитска арабия, която е сред страните, наложили блокадата, например доставя по-голямата част от млякото за нуждите на Катар.

За да избегне недостиг на храна за 2,5 млн. население, катарски предприемач намери креативно решение, пише електронното издание на френския вестник Le Monde. Мутаз Ал Хаят ще внесе със самолети 4 000 крави, всяка с тегло 590 кг. За доставката ще са необходими около 60 самолета, които ще бъдат предоставени от Qatar Airways. Самите животни ще бъдат транспортирани от САЩ и Австралия. Това ще е най-мащабният въздушен превоз на добитък в историята, обобщава Bloomberg.

Бизнесменът управлява строителен холдинг, построил един от най-големите търговски центрове в Доха. Сега обаче вижда възможност за развиване на земеделски дейности. Още преди кризата той създава ферма в пустинята на 50-тина километра от Доха. На площ, равняваща се на 70 футболни терена, във фермата вече се отглеждат овце, чието мляко после отива в търговската мрежа. В плановете се е предвиждало разнообразяването на дейността и производство на краве мляко. Дипломатическата криза само е ускорила този процес. Според някои оценки, след доставката на кравите, фермата ще може да задоволи една трета от нуждите от мляко в Катар още от това лято.

От началото на регионалната криза тече рекламна кампания в подкрепа на местни продукти, като за улеснение на потребителите на млечните стоки стои катарското знаме.

Изолацията от съседните държави принуди Катар да внася храни от Турция и Иран. Веднага след като държавите от Залива обявиха скъсване на дипломатическите отношения с Доха, катарците се втурната да се запасяват с храна и това бързо опразни щандовете на супермаркетите.

Снимка: Twitter

Катар разполага със скромна територия, много малка част от която е плодородна. Все пак от десетилетие се разработва план за хранителна сигурност, според който до 2030 г. трябва да бъде постигнато дял от 60% собствено производство. За целта ще се използват иновативни технологии за устойчиво земеделие, базирани на соларна енергия и обезсоляване на морската вода.

Освен това Катар купува обработваеми земи  и инвестира във ферми в Австралия, Бразилия и Източна Африка.


 
Коментари
 
мис Пиги - 16-06-2017 г. 09:40:31

А прасенца не искат ли ?

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg