EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Касов апарат и на кафе автомат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Касов апарат и на кафе автомат

mail15:20 | 06.01.2012прегледи 1665 коментарикоментари 0


Поскъпване с поне 50 процента на кафето от автомат и масови фалити, ако се сложи касов апарат на всяка машина, прогнозираха търговците от бранша, цитирани от Дарик. Въпреки че официално от НАП не са предлагали такава идея, от Българската вендинг асоциация предупредиха, че това ще доведе до драстично увеличаване в цените на продуктите, предлагани от уличните автомати, без в същото време да постигне желания фискален ефект.

Председателят на асоциацията Тодор Каназирев коментира, че в Европейския съюз няма практика да се слагат фискални апарати на машините. Въвеждането на тази идея у нас би довело до закриване на работни места и фалит на много фирми или до влизането им в сивия сектор, допълни той.

По думите му този бизнес е поставен така, че за да може да се развива, трябва един търговец да има голям брой автомати. Единственото, което допринася за развитието на операторите, са големият брой автомати, обясни той. „Изведнъж, ако някой бъде поставен в ситуация, че трябва да купи 250-300 фискални устройства, предполагам, че за момента новите фискални устройства, които са с директна връзка към НАП, са между 400 и 500 лв. Нали разбирате, че в този момент една инвестиция от 150 000 до 180 000 лв. ще е много трудна за фирма от малкия и средния бизнес", коментира той.

Каназирев обясни, че той колегите му са обсъждали да направят дебат с представители на финансовото министерство и агенцията по храните, за да се намери добър вариант за решаване на въпроса и да се премахне недоверието, че много от фирмите работят в сивия сектор.

По неофициална информация в страната работят около 15 000 автомата. Повечето от тях са стари и струват между 1000 до 3000 лева, докато новите модели стигат цени до 8000 лева. Средният оборот на ден на една машина е около 300 лева, според изчисленията на представителите на браншовата асоциация.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg