EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Карфур бави плащания към български производители

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Карфур бави плащания към български производители

mail13:10 | 19.05.2015прегледи 1487 коментарикоментари 0


Защо от Съюза "Произведено в България" подозират, че ще се задава ново КТБ, но в търговията. В предаването на БНР "Преди всички" Пламен Грозданов, изпълнителен директор на Съюза, обясни, че в последната година една от търговските вериги у нас е забавяла плащанията към българските доставчици.
От шест месеца и още една търговска верига започна да забавя плащанията си към българските доставчици. Това тревожи много нашите членове. Това са големи вериги, които действат на нашия пазар. Представете си какво би станало за едно средно предприятие, на което се дължат 500 или 600 хиляди лева, от които 200 000 просрочени. Ние направихме една малка справка за част от доставчиците. Картината настина е ужасяваща. Затова искаме да обърнем внимание на нашата общественост, на медиите, на правителството. Ние сме говорили с правителството и доколкото разбирам, и те имат проблеми, защото те не се издължават и към държавата. Имаме извадка за наши членове, които работят с тези вериги. Само за 6 доставчици за определена дата бяха около 1,5 милиона лева, от които 500 000 просрочени. Много от нашите доставчици са завели изпълнителни дела. И защото нещата са много сериозни, поставяме този въпрос и в контекста на вече толкова години разглеждания въпрос за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията.

Четвъртата по големина търговска верига бави плащанията към българските доставчици и е натрупала към тях сериозни задължения. От това се оплакаха български производители, предаде репортер на БГНЕС. Лукан Луканов от Произведено в България назова фирмата "Карфур". Той подчерта, че от много време насам тя бави плащанията към български доставчици и така са натрупани много сериозни задължения, които по тяхна оценка са поне 20 млн. лв. Към доставчиците от Произведено в България това продължава повече от две години, плащанията се бавят с 2 дори до 6 месеца. "За нас тя е практически изпаднала в несъстоятелност, след като не обслужва задълженията си към доставчиците", каза Луканов. Той отбеляза,че Карфур в България не е оригиналният Карфур във Франция, а франчайзът на Маринопулос. Той отбеляза, че този франчайзингов договор на Маринопулос с Карфур изтича по тяхна информация в средата на юни. С това се появява опасност те да фалират старата фирма и задълженията да останат неплатени на българските доставчици, ефектът от това – вероятно освободени хора, вероятно някои фалирали предприятия, заяви Лукан Луканов и посочи, че ситуацията е изключително опасна за техните компании.

От съюза отново посочиха необходимостта от промени в Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), отнасящи се за нелоялните търговски практики. Те вече казаха, че между първото и второ четене на закона се надяват да бъде съгласуван приемлив за всички страни вариант. А и днес посочиха, че на тях много им се иска той да се поеме консенсусно.

Българските производители се оплакаха, че Карфур не третира еднакво българските доставчици и големите такива. Луканов каза, че в магазините започват да липсват много от българските стоки, но на големите компании стоят. Те имат информация, че се плаща на големите, а не на малките български доставчици. Заведени са вече може би десетки дела, според него.

Те искат да се алармира, че нелоялните търговски практики е крайно време да бъдат преустановени. Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите подчерта, че искат правилата, които се прилагат в страните, от които са дошли търговските вериги в България, да се прилагат и тук. 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg