EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Картел за цените на млякото с глоба от 25 хил. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Картел за цените на млякото с глоба от 25 хил. лв.

mail13:30 | 05.01.2010прегледи 575 коментарикоментари 0


Върховният административен съд потвърди решение на КЗК за санкционирене на
„Асоциация на млекопреработвателите в България” и Сдружение „Национална асоциация на млекопреработвателите”. Двете фирми са обвинени в картелно споразумение, като им са наложени глоби съответно с 15 000 лв. и 10 000 лв., съобщи КЗК.
През септември 2007 г. КЗК образува производство по самосезиране въз основа на множество публикации и данни от държавни институции във връзка с повсеместно и рязко увеличение на цените на сиренето и кашкавала през лятото на същата година.
По отношение на Сдружение „Национална асоциация на млекопреработвателите” в свое решение от 8 юли 2009 г. ВАС определи, че са налице преки доказателства, сочещи за намеса в ценообразуването в сектора на млекопроизводството и млекопреработването под формата на установяване на минимален праг за изкупните цени на суровото мляко и на базови цени на сиренето.
Вчера съдът установи във връзка с „Асоциация на млекопреработвателите в България” , че е въведен типов договор за изкупуване на мляко, съдържащ система от премии и санкции при доказване от производителите на добри хигиенни показатели на суровото мляко. Обвързването на цените на млякото с качеството му чрез определяне на една система от премии и санкции представлява пряко определяне на търговски условия. По този начин  Асоциацията се намесва в ценообразуващия механизъм на изкупуваното сурово мляко. Така се уврежда пазара както на млечните продукти, така и на пазара на суровото мляко.


Тагове: картел, КЗК, ВАС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg