EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Караянчева - председател на НС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Караянчева - председател на НС

mail10:18 | 17.11.2017прегледи 10232 коментарикоментари 0


Цвета Караянчева е новият председател на 44-ото Народно събрание, за нея гласуваха 138 депутати,  „против“ 3, въздържали се 71. Цвета Караянчева е депутат в 41-вото, 42-ото, 43-ото НС, в 44-ия парламент е зам.-председател. Избирана е от 9-и МИР в Кърджали. Тя е машинен инженер.

По-рано сутринта председателят на Народното събрание Димитър Главчев подаде оставка. Той обяви, че току що я е депозирал в деловодството на парламента. Вчера от ПГ на "БСП за България" внесоха 88 подписа за предсрочното му освобождаване от поста и обявиха, че няма да влизат в пленарна зала до оставката на Главчев. По-рано днес ситуацията беше обсъдена на Председателски съвет с участието на премиера Бойко Борисов.

Димитър Главчев заяви, че иска със своята оставка като председател на Народното събрание да даде пример за възстановяване на парламентаризма.
От ГЕРБ демонстрираме различен аршин, вие го наричате двоен - когато има някакъв проблем, ние веднага реагираме, за разлика от други, коментира той. Няма да обяснявам какво съм направил, тъй като смятам, че съм постъпил в рамките на правилника на Народното събрание, посочи досегашният председател на НС.

Смятам, че това е морален акт и по този начин искам да се възстанови нормалната парламентарна обстановка в залата и по никакъв начин да не хвърляме сянка върху предстоящото председателство, каза Главчев. Виждате какви усилия се полагат, правителството работи добре, обстановката е добра, смятам, че аз като досегашен пръв сред равни трябва да дам пример за възстановяване на парламентаризма в Народното събрание, посочи той. 
Главчев благодари на всички, с които е работил, и на тези, които го подкрепят, и на тези, които не.
В дясната страна на пленарната зала станаха на крака и го аплодираха.
 Заместник-председателят на НС от ГЕРБ Цвета Караянчева го определи като "достоен председател, пръв сред равни". Тя прочете заявлението му за предсрочно освобождаване от поста председател на парламента, което само се обявява, без да се обсъжда и гласува.

Винаги съм твърдял, че държавата ни е по-важна от всичко и стабилността в нея. Така премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отговори по-рано в кулоарите на парламента дали ще има изпреварваща оставка на председателя на НС Димитър Главчев, преди тя да бъде гласувана в залата.

С колегите доста поговорихме, ясно е, че това е добре обмислен план на опозицията, подчерта премиерът.
До ситуацията се стигна, след като Главчев отстрани от заседание лидера на БСП Корнелия Нинова и депутата от левицата Антон Кутев. На свой ред социалистите внесоха подписка с искане за предсрочно освобождаване от поста на председателя на парламента и обявиха, че няма да участват в заседания, докато това не стане факт.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg