EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Канализация за 10 къщи струва 2.8 млн. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Канализация за 10 къщи струва 2.8 млн. лв.

mail13:08 | 30.10.2009прегледи 1057 коментарикоментари 0


В село Дръндар /родното село на лидера на ДПС Ахмед Доган/  към канализацията са свързани само 10 къщи. Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ е изградило в селото канализация за повече от 2,8 млн. лева.
Излиза, че този проект струва около 200 000 лева на къща, каза от парламентарната трибуна министърът на околната среда и водите Нона Караджова.
Парите за подобни проекти са заровени в земята, хората не искат да се включени към изградена в малките селища  канализационна мрежа, а ВиК дружествата категорично отказват да я обслужват. В момента тези съоръжения не се експлоатират от никой, заяви Караджова.
В Народното събрание днес имаше разисквания по питането на народния представител Иван Алексиев към министъра на околната страна и водите Нона Караджова за прекратено финансиране към общините по договори, сключени с ПУДООС.
Караджова припомни, че предишният министър на околната среда и водите Джевдет Чакъров е бил депутат от ДПС и председател на Комисията за околната среда и водите в 39-ото Народно събрание и е бил напълно наясно как да управлява ПУДООС.
Освен 90 млн. лева, които МОСВ и ПУДООС ще плащат по текущи проекти, започнати в по-ранен период, ще трябват и още 400 млн. лева за довършване на обектите. По селата сега има  направени канализации от по един-два километра, с изровени  изкопи, без асфалтови настилки. За финансирането на канализация на малки населени места с по-малко от 2000 жители са използвани не само средства от ПУДООС, но и от оперативната програма "Околна среда", което не е  разрешено. По принцип в ЕС в подобни селища се правят септични ями, уточни Караджова. Имало е цинично
отношение към европейските партньори и ще ни трябват години, за да си върнем доверието, заяви министърът.
В МОСВ не е имало желания за контрол и прозрачна работа, каза Караджова. Тя посочи че в МОСВ е имало назначени само един  инспектор и трима вътрешни одитори, но пък е имало десет свободни места за одитори. Дирекцията "Вътрешен одит" е била без ръководител в продължение на две години, отбеляза Нона Караджова. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1014