EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Камери засичат пушач на 15 км в гората

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Камери засичат пушач на 15 км в гората

mail09:53 | 03.04.2010прегледи 1392 коментарикоментари 0


Мощни камери, монтирани от Регионално управление на горите (РУГ) в Бургас, са в състояние да "видят" пушач на 15 километра навътре в гората, съобщава BurgasInfo.com . Камерите денонощно, 365 дни в годината следят за горски пожари и сигнализират веднага, щом в обсега им попадне макар и минимално пламъче. Засега камерите са само две, монтирани в най-пожароопасните райони - на пункт Босна и в местността Вълчаново ханче край Средец.  "В състояние сме да видим човек, който си пали цигарата, на 15 километра навътре. Доскоро използвахме за целта наблюдатели - служители, които да гледат за пожари от места с голяма видимост, но хората не могат да работят непрекъснато, за разлика от камерите", обясни шефът на РУГ-Бургас Румен Желев. Традиционно в началото на април горското управление отчита своята дейност и обявява инициативите по повод предстоящата Седмица на гората.
31 пожара са горяли миналата година на територията на Бургаска област. Изгорели са 1331 декара гори, като причините за пожарите са най-вече небрежност и палене на стърнища и ниви.
Румен Желев отчете спад на нарушенията в горите, което според него се дължи на стреса, обхванал бракониерите след крутите мерки, предприети от новото ръководство на бургаското управление. "Наблюдава се известно стъписване на нарушителите", обясни той.
За миналата година горските стражари са извършили 17 405 проверки по горското законодателство. Проверени са 9334 моторни превозни средства, превозващи дървесина, 7653 ловци, 2255 риболовци. Направени са и 121 проверки на пунктове за изкупуване и преработка на странични горски продукти, 553 проверки на складове за дървесина и дърводелски цехове.
От тези проверки с актове са констатирани общо 1210 нарушения, като повечето от тях са за незаконна сеч на дървесина. По актовете са издадени 1086 наказателни постановления с начислени глоби 152 540 лв., имуществени санкции за 4900 лв., обезщетения - 29 946 лв., парична равностойност на подлежащите на отнемани вещи - 25 501 лв.
"Анализът на данните за нарушенията показва, че се запазват като брой и размер нарушенията, свързани с незаконна сеч и транспорт на дървесина. Основна част от тях се извършват за лични нужди, предимно от представители на малцинствата", обясни Румен Желев. "Практиката показва, че подценяването на този вид нарушения води до тяхното увеличаване и създаване на групи за добив и търговия с дърва за огрев, като тези нарушения се превръщат в поминък на голяма част от хора и на по-късен етап се стига до по-сериозно конфликти", добави той.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg