EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Калфин разгневен заради гласуване в НС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Калфин разгневен заради гласуване в НС

mail16:19 | 19.12.2014прегледи 1426 коментарикоментари 0


Максималният осигурителен доход става 2600 лева, реши Народното събрание, приемайки изменение в Закона за държавното обществено осигуряване, предаде Агенция „Фокус”. Промяната в максималният осигурителен доход настъпи за трети път в рамките на днешното гласуване на Закона за ДОО след като Делян Добрев от ГЕРБ отправи редакция по време на дебатите, в която се искаше размерът да остане 2400 лева, а не да бъде 2600 лева. След почивка на парламента, председателят на НС Цецка Цачева обясни, че по същество исканата поправка от Добрев не е редакционна, поради което е било недопустимо нейното гласуване. „Такава хипотеза, процедура, имахме по-рано днес при обсъждане на законопроекта за бюджета на НЗОК. Тъй като основният текст не е гласуван, но така приетото от пленарна зала решение, то рефлектира върху основния текст, предложен от комисията и няма друг вариант за неговото обезсилване освен да се гласува отмяната му. Предлагам да отменим решението си”, заяви Цачева.
Предложението беше гласувано и отменено със 104 гласа „за”, 63 „против” и 7 „въздържали се”.
Мая Манолова заяви от парламентарната трибуна, че парламентът е гласувал процедура, която не съществува нито в българската конституция, нито в парламентарния правилник. „Парламентът отменя приет текст на две четения. Каква е тази процедура, при която по отношение на приет текст, се преценява допустимостта на неговото приемане?”, запита Манолова. „Това гласуване, което току – що направи парламента, е без предмет. Само КС може да каже дали един приет законов текст е в съответствие или против конституцията, това гласуване е лишено от всякакъв смисъл. Ако си позволите да гласувате трети път, ще извършите противоконституционно дело”, предупреди Манолова.
„Ще го атакуваме пред КС. Посъветвахме ви да преизчислете три бюджета с приетото от НС число 2600 лева. Отивайте да смятате новите числа в бюджета”, обърна се към управляващите Манолова.
В процедура по отрицателен вот Таско Ерменков от ГЕРБ обясни, че е гласувал против, защото процедурата, която се предлага, по думите му е сбъркана. „В момента се намираме на циганският пазар и играем на тука има, тука нема. Бъде сериозни”, призова той.

Събитията в парламента предизвикаха острата реакция на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин:

Ако по този начин се гласува по важни теми, не виждам с какво мога да съм полезен в този кабинет.

Калфин коментира, че парламентът е гласувал предложението, но не и окончателния текст на този член от закона.

„Гласувани бяха предложенията по него, така че след почивката ще се гласува окончателно членът. За мен ще бъде скандално, ако не се подкрепи този текст, който е внесен сега. Обсъждан е с тристранни партньори, в комисии и правителството. Не могат да се правят импровизации. Ако това се направи като промяна, това означава, че приетият малко по-рано бюджет на НЗОК, трябва да се промени, трансферите от държавния бюджет също трябва да се променят и трябва да се започне отначало гласуването на бюджета на ДОО“, обясни Калфин. По думите му, тази импровизация е абсурдна. „Така не може да се работи и да се приема по този начин бюджет. Това не е моят бюджет, той е изработен от НОИ, внесен в правителството, консултиран и приет от бюджетната комисия. Нека да видим какво ще решат, но подобно решение създава пълен хаос в цялата бюджетна процедура“, каза още Ивайло Калфин.

Менда Стоянова защити предложението на Делян Добрев като посочи, че у нас непрекъснато се говори за грижа за хората с по-ниски доходи, но не се обсъжда задържането в страната на висококвалифицирани млади българи. „Евентуално повишение на максималния осигурителен доход може да ги накара да напуснат”, посочи Менда Стоянова.

По-рано депутатите приеха минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрирани земеделски производители и тютюнопроизводители да бъзе увеличен от 240 на 300 лева.
 

/обновена/


Тагове: бюджет, Калфин
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg