EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Калин Христов: Фискалната позиция е под контрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Калин Христов: Фискалната позиция е под контрол

mail16:18 | 29.05.2013прегледи 588 коментарикоментари 0


Дефицитът беше редуциран значително от 286 млн. лв. за първите четири месеца. Това, което очакваме за май, по предварителни данни е близо до балансиран бюджет или - с малък излишък, така че като цяло фискалната позиция е под контрол. Това каза служебният министър на финансите Калин Христов, който предаде поста си на новия министър на финансите Петър Чобанов. Бюджетът както е написан, може да бъде изпълнен, каза Христов. В края на февруари фискалният резерв беше 3 800 млн. лв., към днешна дата е 5.5. млрд. лв., каза още Христов.
По повод невъзстановеното ДДС, в края на месеца имаме 295 млн. лв. В края на 2008 г. е било 560 млн. лв., а в края на 2009 г. – 703 млн. лв., т.е. текущото състояние е едно относително ниско, в исторически аспект ниво на невъзстановен данък. В рамките на двата месеца, ние го съкратихме със 70 млн. лв., какъвто беше ангажиментът, посочи Христов. Плащанията с настъпил падеж на централното правителство са били 108 млн. лв., а сега са 101 млн. лв., отбеляза Христов, като 80% са само на две министерства. Фискалната позиция е под контрол, но това не дава голям комфорт, каза той. Може да бъде изпълнена с фискална дисциплина, която нямам съмнение, че ще бъде налице, каза още Христов.
Основен принцип ще бъде стабилността на валутния борд и фискалната стабилност, каза пред журналисти днес Петър Чобанов, финансов министър в кабинета "Орешарски". Нужен ни е задълбочен анализ на управлението в последните четири години и да видим къде са били пропуските и къде може положението да се подобри, каза финансовият министър. Ще има отчетност и прозрачност в работата, обеща на медиите Чобанов. Нужни са си усилия в изграждането на институциите в държавата,
които са в състояние на полуразпад, посочи той. Бюджетът трябва да отразява политиките, които правителството осъществява, каза Чобанов. По думите му е рано да се каже дали е нужна актуализация на бюджета. Няма да си позволяваме волности и разпускане, подчерта той. Данъчната политика ще се прегледа при правене на бюджета за 2014 година, добави финансовият министър. Сигурен съм, че Калин Христов е направил всичко, което е необходимо, за да има държавата стабилни финанси, каза Чобанов.

Източник: Агенция „Фокус”, БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161