EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Калин Христов: България няма да продава еврооблигации

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Калин Христов: България няма да продава еврооблигации

mail16:30 | 25.05.2010прегледи 1385 коментарикоментари 0


България няма да продава еврооблигации, дори и ако държавният дефицит надмине предварителните прогнози, коментира подуправителят на БНБ Калин Христов, цитиран от Bloomberg.
“Финансовото министерство няма намерение да продава еврооблигации към настоящия момент, за да покрие бюджетния дефицит,” коментират Христов в интервю за информационната агенция в Букурещ. „Правителството ще използва фискални резерви на стойност 6 млрд. лв. ($3.74 млрд.) и други около 800 млн. лв. от търговски банки.
Бюджетният дефицит на България нарасна до 4.8 % от БВП през тази година от 0.8 %, каквато беше прогнозата на един по- ранен етап, отбелязва Христов, след като бавният икономически ръст изчерпа данъчните приходи.
Кризата с държавния дълг в Европа се задълбочава в региона, като страните от Балканите са в най - голям риск от финансовия колапс на Гърция, отбелязват от Capital Economics.
Българският финансов министър Симеон Дянков заяви през май, че правителството планира продажбата на дълг, с които да бъде финансирани инфраструктурни проекти и да бъдат увеличени социалните помощни, в момент, когато най- бедната страна на Европейския съюз се опитва да стимулира потреблението. Публичният дефицит се очаква да бъде 2.8 % през тази година, при 3.9 % през 2009 г., отбеляза още Дянков, припомня Bloomberg.
Премията по кредитните суаповете върху петгодишните български държавни облигации се е повишила с 57 базисни пункта от март, достигайки ниво от 250 пункта, което е сигнал за влошаването на качеството на кредитирането в страната за съответния период.
По данните на Централната банка на страната, икономическото възстановяване на България ще е по- слабо от прогнозираното от правителството.
„Имаме различни гледни точки от тези на правителството по отношение на прогнозите за растеж през тази година,” коментира Христов. Прогнозите на БНБ са да за 0.5 % ръст на БВП през тази година, докато правителството залага на 1 %, коментира още подуправителят на Централната банка на България, отбелязва Bloomberg.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165