EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какъв е шансът на БГ фирми в Йордания?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какъв е шансът на БГ фирми в Йордания?

mail12:20 | 04.04.2012прегледи 571 коментарикоментари 0


На 24 и 25 юни т.г. в София ще се проведе първата сесия на новосъздадената Българо-йорданската смесена комисия за икономическо сътрудничество (СКИС). Информацията е на СТИВ-Аман, цитирана от Българската търговско-промишлена палата. В рамките на сесията се очаква провеждане и на двустранни бизнес срещи. В тази връзка БТПП проучва интересите на българските фирми към йорданския пазар, за които ще бъде информирана йорданската страна, така че да се имат предвид при формиране на йорданската делегация. БТПП приканва фирмите, които имат интерес към Йордания, да изпратят попълнена анкетна карта до 20 април на e-mail irelations@bcci.bg или на факс 987 32 09.
Перспективи за износ в Йордания
БТПП изрежда стоките, които имат шанс за износ в Йордания и реекспорт към страните от Персийския залив (Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства), Ирак и Палестинската автономия:

* зърно, зърнени храни, семена за посев, фуражи;
* месо, пресни и консервирани месни храни;
* консервирани плодове и зеленчуци;
* захарни изделия, сладка, конфитюри и мармалади;
* млечни продукти;
* детски храни;
* минерални води;
* мебели от дърво и дървен материал;
* строителни материали - желязо, цимент и др.;
* алуминиева и ПВЦ дограма;
* стъклени изделия и кристал;
* електроприбори, машини, техника;
* козметика;
* бои и химикали;
* живи животни (агнета, овце, коне);
* лекарства и ваксини за животни;
* изделия от благородни метали и скъпоценни камъни.
Защо Йордания е важна?
Кралство Йордания представлява определен търговско-икономически интерес за България поради следните съображения:
- Йордания е утвърден стратегически партньор на ЕС и САЩ, от които получава широкообхватна политическа и икономическа подкрепа.
- Политическата стабилност, бързото нарастване на населението, ускореното развитие на туристическия сектор и жизненоважната необходимост от изграждане в обозримо бъдеще на стратегически енергийни, водни и транспортни обекти, които са подкрепени от ЕС и САЩ, са благоприятно условие за дългосрочно увеличаване на търговски обмен и развитието на инженерингово сътрудничество.
- С присъединяването на Йордания към Съвета на арабските държави от Персийския залив през лятото на 2011 г., пред страната се разкриват перспективи за широк достъп до пазарите и инвестиционните потоци от страните-членки на GCC.
- Общоарабското споразумение за свободна търговия, развитата практика на йорданския бизнес като регионален търговски посредник и реекспортьор, и системата от свободни икономически зони в страната, позволяват осъществяване от йорданска територия на търговски операции по посока на Персийския залив, Ирак и Палестинската автономия.
- EU-Jordan Association Agreement от 2002 г. е реална основа за активизиране на българския износ, двустранната търговия и инженеринговото сътрудничество. В съответствие със Споразумението за асоцииране, на 1 май 2011 г. генералният директор на Йорданските митници подписва циркулярно разпореждане, с което чувствително се намаляват йорданските митнически такси върху вноса на голям брой промишлени и селскостопански стоки с произход от ЕС.
- Между България и Йордания функционира нова Смесена комисия за икономическо сътрудничество, която ще проведе своята първа сесия на 24 и 25 юни 2012 г. в София.
- Между двете страни са подписани Споразумение за насърчаване и защита на инвестициите и Споразумение за избягване на двойното данъчно облагане, които отговарят на изискванията на европейското законодателство.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg