EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Какво ще стане с инвалидната четвъртинка?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво ще стане с инвалидната четвъртинка?

mail11:05 | 07.12.2018прегледи 774 коментарикоментари 0


Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков увери, че пенсионерите, които сега получават т.нар. социално инвалидна четвъртинка догодина няма да получават по-ниска финансова подкрепа от догодина. За голяма част от тях помощта ще е и по-висока, каза Петков по време на заседанието на комисията по труда и социалната политика. 

От догодина НОИ вече няма да изплаща тези 25 процента от социалната пенсия. Около 340 хиляди са пенсионерите, които в момента получават четвъртинката към пенсиите си. Тези пари са отпуснати до 2015 година, но продължават да се изплащат от НОИ в замразен размер. От догодина изплащаният размер на пенсиите на тези хора ще се намали, но те ще получават финансова подкрепа от Агенцията за социално подпомагане, както всички хора с увреждания. Четвъртинката се интегрира в новия вид финансова подкрепа, която ще е по-голяма за всички хора с увреждания и за първи път се обвързва с линията на бедността. Нито един човек няма да има по-ниска финансова подкрепа, в закона има гаранции за това, заяви министърът. 

Преминаването на четвъртинката от НОИ към АСП се прави с цел да се освободи Държавното обществено осигуряване от плащания, които имат характер на социално подпомагане. 

Месечната финансова подкрепа, предвидена в Закона за хората с увреждания, приет днес на второ четене, е за всички хора с трайни увреждания. Подкрепата ще се дава на база процент от ТЕЛК решението, но идеята е занапред да се отпуска според индивидуалната оценка на човек с увреждане. За целта обаче трябва да се направи реформа в медицинската експертиза. 


Тагове: НОИ, инвалиди
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg