EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Какво ще работи българският еврокомисар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво ще работи българският еврокомисар

mail18:00 | 18.09.2009прегледи 493 коментарикоментари 0


След като стана ясна, че Миглена Кунева няма да запази поста си като еврокомисар и по всяка вероятност нейното място ще заеме Румяна Желева, министър на външните работи, основният  въпрос е какъв ресор ще получи България в ЕК и дали въобще ще има еврокомисар. Защото втората възможност също не е за пренебрегване и не бива да се пропуска.
И все пак, ако страната запази креслото на еврокомисар какви шансове има той в ЕК?
На въпрос дали България е повдигнала въпроса за разпределението на ресорите в бъдещата ЕК, премиерът коментира, че според него "най-реалистичното, което бихме могли да получим, в най-добрия случай, е за разширяването, за междудържавното и междусъседско сътрудничество".
Той обаче признава, че би желал България да се състезава и да получи поста на комисар по технологиите и иновациите или по инфраструктурата, транспорта и енергетиката, но осъзнавал, че това е едва ли е възможно.
В петък Борисов коментира, че най-добре страната да отговаря за регионалната политика в Европейската комисия, защото там са една трета от парите на ЕС.
Позициите на комисар по енергетиката, инфраструктурата или регионалната политика са почти невъзможни за България.
И причината е една и съща - огромните слабости на страната в споменатите три сфери, в почти всяка от които се очертаха съмнения за корупция и неизпълнение на базисни правила на ЕС.
Да не забравяме, че истинско административно и политическо чудо бе назначението на самата Меглена Кунева в такъв възлов ресор като политиката по отношение на потребителите. Пред две години и половина Румъния бе сериозно ощетена, като нейният комисар получи задачата на отговаря за езиковото разнообразие в рамките на ЕС.
В Брюксел се изчаква да преминат изборите в Германия и референдумът в Ирландия и едва след това ще започнат консултациите за новите еврокомисари.
Борисов отбеляза, че той има планове за Меглена Кунева, сегашния български комисар, което изключа оставането й на поста в Брюксел тъй като тя  премълчавала нередностите, извършвани от правителството на тройната коалиция.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg