EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво трябва да пише на етикетите на храните?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво трябва да пише на етикетите на храните?

mail12:10 | 04.07.2011прегледи 949 коментарикоментари 0


Сред водещите теми на сесията на ЕП през тази седмица / обсъждане във вторник и гласуването в сряда/ са предложения за промени в опаковките на храните. Депутатите ще гласуват нови правила за по-ясни етикети, на които да бъде отбелязвано енергийното съдържание, количествата на съдържаните мазнини, наситени мазнини, въглехидрати, захар, протеини и сол. Компромисът, до който достигнаха европейските депутати и Съветът на министрите, гарантира, че етикетите ще бъдат по-разбираеми и четивни. Алергените също трябва да бъдат включени в списъка на съставките на даден продукт по такъв начин, че потребителите да могат да намерят информацията от пръв поглед. Мястото на произход на прясното свинско, овче, козе и пилешко месо също ще трябва задължително да се отбелязва.
Потребителите трябва да бъдат информирани също какви точно зеленчукови мазнини (или олио) са използвани в дадения продукт, например дали е прибавено палмово масло. Предстои въвеждането на строги правила за обозначаване на т.нар. "имитиращи храни" (например сирена и шунка), за да не могат потребителите да бъдат подвеждани от опаковката или представянето на продукт, който наподобява друга марка или продукт.
В програмата на депутатите е обсъждане на предложението отделните страни от ЕС да имат правото да забраняват или ограничават производството на продукти от генно модифицирани организми /ГМО/ при съображения, свързани с екологията. В момента в ЕС е разрешено отглеждането на само два вида ГМО - царевица MON810 и картофи (за производство на нишесте). Въпреки че някои държави от ЕС са разрешили  отглеждането на тези продукти за търговски цели, повечето са го забранили с т.нар. "предпазна клауза", съгласно действащите правила.
Новото предложение отново ще "национализира" вземането на решения за ограничаването или забраната на отглеждането на ГМО, като няма да промени настоящата оценка за безопасност на ниво ЕС. Съветът ще обсъди своята позиция по въпроса след гласуването в ЕП. Наскоро гражданска петиция от над един милион подписа призова ЕС да наложи мораториум на нови разрешения, се отбелязва
в съобщението.

 


Тагове: ЕП, храни, етикети
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg