EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво съдържат пакетираните сандвичи?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво съдържат пакетираните сандвичи?

mail13:15 | 21.10.2020прегледи 482 коментарикоментари 0


Храната на децата извън дома е чувствителна тема за българското общество. В последния тест на Активни потребители са проучени готовите пакетирани сандвичи търгувани край учебните заведения. Храните са придобити от обекти намиращи се в рамките на 100 метра от входа или оградата на училищата. Нашите доброволци-тайни клиенти посетиха 6 града и закупиха общо 36 отделни марки пакетирани сандвичи.

В хода на закупуването установихме, че в обектите около училищата преобладават приготвените на място сандвичи, а пакетираните се срещат по-рядко. Анализът на информацията от етикетите показа следното:

Информация на етикетите

Масово етикетите съдържат непълна или нечетлива информация. От 36 търговски марки, коректно и цялостно е описанието при 12, т.е. 33%.

Зеленчуци

Зеленчуците са масово пренебрегвани от производителите на сандвичи. В 1 от 4 не съдържат зеленчуци. При останалите те присъстват очевидно повече за красота.

Месо

Всички сандвичи са приготвени от индустриални месни продукти – колбаси, шунка, филе, бекон. В нито един от тях не открихме месо, такова което бихте си купили от магазина, или риба. Съответно тези обработени меса съдържат множество технологични добавки, известни като Е-номера.

Технологични добавки (Е-номера)

Средно в един сандвич се откриват 20,5 броя отделни Е-номера. Всички те са разрешени за влагане в храни но нужно ли е децата да се хранят с този химически коктейл? Рекордьор е сандвич съдържащ 35 Е-номера – пиле в сладко-кисел сос. На другият край е продукт с моцарела със само 5 добавки.

Заместители

Усреднено в продуктите има 5,3 заместители. Тази категория се използва когато естествената суровина се заменя с индустриално получена такава. Сред най-честите заместители са различните типове нишестета, палмовото масло, млечен протеин, декстроза, яйчен прах, глутен и др. Максимално се установяват 11 броя, а минимално е 1.

Консерванти

Откриват се и средно 2,6 консерванта, най-много 4, а най-малко 1. Най-често се срещат нитритните съединения влагани в колбасите.

Оцветители

Средно в сандвичите има 2,2 оцветители, като вариацията е от 0 до 5.

Палмова мазнина

В половината от сандвичите се открива палмова мазнина. Обикновено тя се влага в имитиращ млечен продукт или е част от сосове и мазила.

Сгъстители/емулгатори

Усреднено съдържанието на сгъстители/емулгатори е 4,1 съединения, минимално 0, а максимално 6. Към тази категория спадат химикалите използвани за сгъстяване и задържане на вода. Най-често се откриват гума гуар и гума ксантан.

Пълното проучване можете да намерите на

https://aktivnipotrebiteli.bg/p/tests/c/view_all/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg