EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Какво става с "Дунав мост" 3?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво става с "Дунав мост" 3?

mail11:02 | 14.07.2020прегледи 907 коментарикоментари 0


През есента на 2019 г. румънската страна постепенно преустанови кореспонденцията по подготовката на договора за "Дунав мост" 3. Това заяви транспортния министър Росен Желязков в отговор на въпрос относно изграждането на моста, свързващ Свищов с румънския град Зимнич по време на парламентарния контрол.

Министър Желязков посочи, че последният подписан меморандум за разбирателство между правителството на Република България и правителството на Румъния от 29 март 2019 г. касае изпълнението на съвместни инициативи за подобряване условията за корабоплаване в общия българо-румънски участък на р. Дунав и за транспортната свързаност между двете страни.

В документа двете страни са изразили желанието си да продължат добросъседските си отношения чрез развитие на транспостната инфраструктура и са се съгасили да бъде изготвено предварително проучване за изграждане на трети мост на р.оря Дунав на едно от следните предложени места: Оряхово-Бекет, Никопол-Турну Мъгуреле, Свищов-Зимнич, Русе-Гюргево, Силистра-Кълъраш.

През 2019 г. година румънски частен инвеститор е представил на българската страна предварително проучване за изпълнимост на инвестиционен проект мост "Дунав Юг" Свищов-Зимнич". На проведена среща на ниво министри е било постигнато съгласие да подготвят проект на международен договор, който да обхваща необходимите елементи, за да стартира изграждането на новия мост.

Министър Желязков обясни, че с негова заповед, съвместно с регионалния министър, е бил сформиран екип от български експети, които са започнали разговори за подготовката на документите.
Българската страна е обследвала възможностите за изпълнение на проекта, включително правните, и разгледалапо и необходимостта от изграждане на подходната инфраструктура. Дефинирани са и вероятните рискове, които могат да забавят и затруднят подписването на договора и изпълнението на проекта, но подписване на договора не е било осъществено.

През есента на 2019 г. ръмънската страна постепенно е преустановила кореспонденция по неговата подготовка, уточни още транспорния министър. "Допускаме, че поради честите промени в правителството, румънската страна не съумява да акцентрира в достатъчна степен и последователност върху важността на такова съоражение. Възможно е и инвеститорът да е преосмислил инвестиционните си намерения.", каза още Желязков, и добави, че страна ни продължава да работи активно и да търси подкрепата на Румъния за изграждането на третия мост на р.Дунав./24 часа


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888