EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво става в Австрия? Бежанци & Камерън

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво става в Австрия? Бежанци & Камерън

mail09:43 | 14.09.2015прегледи 1686 коментарикоментари 0


Железопътният транспорт между Германия и Австрия е бил възобновен тази сутрин, предаде РИА Новости.
„Движението на влаковете между Австрия и Германия е възобновено то 7:00 сутринта“, пише в съобщение, публикувано на сайта на Австрийските държавни железници. В съобщението си те се обръщат към гражданите с молба да отчетат факта, че на границата на Германия ще бъдат подлагани на допълнителни проверки.
Вчера Германия усили контрола на границите си. По-късно прекъсна железопътния си транспорт към Австрия.

Положението с бежанците в Австрия след затварянето на границата от страна на Германия продължава да се усложнява, съобщи по-рано БТА.
Само вчера през пункта в Никелсдорф са преминали 15 000 души.
В телевизионна дискусия късно снощи министърът на външните работи на Австрия Себастиан Курц заяви, че Австрия ще трябва да се ориентира по Германия и също да въведе граничен контрол, за да бъдат избегнати "опустошителните последствия".
В противен случай само след няколко дни Австрия е застрашена от тотално претоварване на системите, заяви Курц.
На граничния пункт с Унгария Никелсдорф ще се струпат хиляди бежанци, които ще останат в страната, продължи той.
Курц заяви, че австрийското правителство е било уведомено за решението на Германия да затвори границата. Това беше потвърдено и от говорителка на австрийския канцлер Вернер Файман.
Утре ще се състои среща между Ангела Меркел и Вернер Файман по проблемите на бежанската криза.
Според шефа на полицията в Бургенланд - провинцията в която се намира Никелсдорф, е възможно поради изграждането на ограда по унгаро-сръбската граница да се обособи нов път на бежанците, който да минава през Хърватия и Словения, респективно България и Словакия към Австрия. Фактът, че граничният режим с Унгария все още не е променен, Ханс-Петер Доскоцил обясни с предположението, че в такъв случай бежанците ще преминават през "зелената граница" и това ще предизвика непредвидими усложнения, заяви Доскоцил в информационно телевизионно предаване.

Словакия въвежда специален контрол на границите си

Словакия въвежда мерки за контрол на границите си с Австрия и Унгария заради притока на мигранти, съобщи днес чешкият министър на вътрешните работи след среща със словашкия си колега, предаде Франс прес.
Подобно решение взе снощи и Чехия.
На срещата между чешкия вътрешен министър Милан Хованец и словашкия му колега Роберт Калиняк двете страни "бяха единодушни, че квотите (за приемане на мигранти) са безсмислени, особено в контекста на последните мерки, които предприе Германия по границата си", посочи в комюнике чешкото министерство на вътрешните работи.
"Със Словакия приемаме незабавно мерки по границата с Австрия. Словакия е въвела мерки и по границата си с Унгария". "Ще приспособим тези мерки според ситуацията. Споразумяхме се да обменяме по-интензивно информация", се казва в комюникето.
Чехия и Словакия са транзитни страни за мигрантите, които пътуват към по-богати страни от ЕС като Германия и Швеция. Двете държави, наред с Полша и Унгария, отхвърлиха задължителните квоти, предложени от Европейската комисия и подкрепени от Германия. Берлин въведе вчера граничен контрол по границата си с Австрия, което може да подтикне мигрантите да заобиколят през Словакия и Чехия, за да стигнат в Германия.
 

Спешно заседание в Брюксел

На извънредно заседание министрите на правосъдието и вътрешните работи от Европейския съюз (ЕС) ще направят нов опит да приемат задължителни квоти за разпределение на 160 хиляди от бежанците в Гърция, Италия и Унгария. На срещата в Брюксел този следобед България ще бъде представена от вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

През изминалата нощ в Брюксел бе свикана среща на равнище експерти след решението на Германия да възстанови контрола по границите, но тя завърши безрезултатно, предаде ТАСС, позовавайки се на източник от едно от европейските постоянни представителства.
"В неделя вечерта бе свикана среща на експертно равнище за сближаване на позициите на страните-членки по проблема с квотите за мигранти. Срещата завърши рано тази сутрин без практически резултати и на нея бяха проявени съществени разногласия", каза източникът. Той добави, че срещата ще продължи след няколко часа на министерско равнище в рамките на извънредното заседание на Съвета на ЕС.
На тази среща ще се обсъди предложението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за увеличаване на квотите за прием на мигранти в ЕС от 40 000 на 160 000 души и за неотложни мерки за защита на Шенгенското пространство от колапс.
"Редица страни заемат прекалено твърда позиция, считайки за неприемливо въвеждането на задължителни квоти за прием на мигранти", каза дипломатът. По думите му Унгария, Чехия, Словакия, балтийските страни, Полша, Румъния и редица други страни смятат, че че увеличаването на квотите за прием на мигранти до 160 000 души не решава ситуацията, тъй като броят на пристигналите само от началото на тази година може да достигне 1 милион души.
Дипломатът заяви, че не му е известно дали в днешната министерска среща на ЕС ще участват вътрешните министри на всичките 28 страни-членки.
Вчера бе съобщено, че латвийският вътрешен министър Рихардс Козловскис е отменил посещението си в Брюксел. "В момента въпросът за прием на допълнителен брой бежанци трябва да се решава на вътрешнополитическо ниво в страната", заяви говорител на министерството.
Споровете в Латвия касаят прием на 500 допълнителни мигранти от 500-те хиляди пристигнали в ЕС от началото на годината. Участниците в правителствената коалиция на тази страна не са могли да се договорят за увеличаване на мигрантската квота с 250 души (съгласно юнското споразумение за разпределяне на 40 000 мигранти в страните от ЕС) до 776 души, които страната ще трябва да приеме, ако бъде утвърдено предложението на Юнкер за разселване на 160 000 мигранти на територията на ЕС.
Вчера заради рекордния наплив на бежанци от Австрия Германия стана първата Шенгенска страна, която въведе паспортен контрол по границите си. През уикенда само в Мюнхен от Австрия пристигнаха хиляди мигранти, което претовари възможностите на града да ги приема, отбелязва ТАСС.

Дейвид Камерън в Ливан

Британският премиер Дейвид Камерън, който е на визита в Ливан по повод бежанската криза, посети лагери на сирийци, предаде националното радио:

Исках да дойда тук, за да видя сам и да чуя историите на бежанците и от какво имат нужда. Великобритания е вторият най-голям донор за бежанските лагери и за цялата криза. Ние наистина помагаме по начин, по който много други страни не могат, със сериозни средства. Ще продължим да го правим, като в същото време ще увеличим сумите, които даваме за образованието на сирийските деца тук, в Ливан и на други места.

По-рано британският премиер заяви, че се очаква Великобритания да приеме до 20 хиляди сирийски бежанци през следващите пет години. Лондон обяви, че в тази връзка Ричард Харингтън е назначен за специален министър по бежанските въпроси.
Снимка: ЕП


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg