EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Какво се случи с пакета "Мобилност"?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво се случи с пакета "Мобилност"?

mail08:14 | 03.04.2019прегледи 718 коментарикоментари 0


Български евродепутати успяха да си осигурят вот в транспортната комисия на Европейския парламент по пакета "Мобилност". Това са Петър Курумбашев и Сергей Станишев от групата на социалистите и демократите, Андрей Новаков от Европейската народна партия и Ангел Джамбазки от групата на европейските консерватори и реформисти. По-късно от вота се оттегли евродепутатът Петър Курумбашев, но за сметка на това колегата му от ПЕС Момчил Неков влезе на мястото на евродепутата от Полша и заместник-председател на ЕП Богуслав Либерадски.

България няма постоянни членове в комисията и за да може български представители да гласуват, те трябва да заместват някой от титулярите.

Вотът започна, след като предложението той да бъде отложен беше отхвърлено. На гласуване се подлагат около 1600 поправки в предложенията за командированите работници в транспорта, за почивката във и извън шофьорските кабини и връщането на камионите в страната - отправна точка.

Германският евродепутат Исмаил Ертук и негов френски колега поискаха поправките да не се гласуват една по една, а анблок, но на това се противопоставиха евродепутатите от Румъния и предложението беше отхвърлено.

Пред "Хоризонт" Сергей Станишев заяви, че за да бъде постигнат реален компромис, пакетът трябва да бъде гласуван след изборите:

"Преди избори всички губят здравия разум и разсъдък, и рационалното и се действа на инат или от страх да не загубиш гласове, или че някой ще бъде по-добър от тебе. В този пакет са вкарани две неща, които са трудно съчетаеми. От една страна, разбира се, трябва да има защита на работниците, но в този пакет, заедно с тези неща са вкарани механизми, които буквално откъсват, недопускат българския бранш до пазара. В зала какво ще излезе, никой не може да каже, а в крайна сметка заради тези малки мнозинства, по всички въпроси може да се получи едно чудовище, което няма да се хареса на никой".

Българските евродепутати са направили подписка, с която ще поискат гласуването на пакета да отпадне от дневния ред на Европейския парламент, съобщи за "Хоризонт" Андрей Новаков: 

"Такова гласуване ще има, то е утре в 14.00 часа, това е поредният момент, в който ще можем да махнем точката от дневния ред, ако се стигне до гласуване".

На въпрос какво следва, ако това не се случи, Новаков отговори:

"Отиваме в пленарна зала и решението е изцяло на председателя Таяни, защото предния път върна този пакет именно заради това - бяха прекалено много поправки за гласуване в пленарна зала, сега ще е почти същото, затова ми е трудно да направя прогноза. Вижда се, че с пакет "Мобилност" правила няма". 

Според информиран източник на "Хоризонт" пакетът вероятно ще получи необходимите гласове, за да стигне до пленарната зала в четвъртък.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg