EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво се променя при потребителския кредит?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво се променя при потребителския кредит?

mail10:45 | 07.02.2014прегледи 1256 коментарикоментари 0


Парламентарната Комисия по бюджет и финанси прие на първо четене изменение в Закона за потребителския кредит, внесено от Йордан Цонев и група народни представители. Предлага се при ипотечните жилищни кредити кредиторът да няма право на обезщетение или неустойка при предсрочното им погасяване, когато кредитът е погасен след изтичане на 1 година от усвояването му. Във всички останали случаи кредиторът да има право на справедливо и обективно обосновано обезщетение за евентуалните разходи, които са пряко свързани с предсрочното погасяване на кредита, но не повече от 1 на сто върху сумата на предсрочно погасения кредит, предвиждат промените.
При представянето на мотивите на вносителите народният представител Румен Гечев /Коалиция за България/ отбеляза, че целта на изменението е да се постигне баланс на интересите на кредитополучателите и кредиторите.
Предлага се да бъде разширен обхватът на закона и по отношение на кредитите под 400 лева, като това се налага от зачестилата практиката на отпускане на „бързи кредити“ до 399 лв. при неизгодни и неясни условия. Със законопроекта се забранява на банките да събират някои видове такси и комисионни, за които се приема, че са част от дейността на банката по предоставяне на кредита. Освен това, кредиторът не може да събира повече от веднъж такса или комисионна за едно и също действие, отбелязват вносителите в мотивите си. Въвежда се изискване вида, размера и действието, за което се събират таксите и комисионните да се описват ясно и точно в договора за кредит.
Измененията предвиждат и промяна на определението за „Референтен лихвен процент“, като част от определението за „променлив лихвен процент по кредита“. С предлаганото определение се предвижда референтният лихвен процент да бъде пазарно определян индекс LIBOR, EUROBOR, SOFIBOR или комбинация от тях и/или индикатори, публикувани от БНБ и Националния статистически институт.
Законопроектът регламентира задължение за кредитора да предостави на кредитополучателя право на избор при сключването на жилищен ипотечен кредит - дали да сключи договор за кредит, при който при принудително изпълнение банката се удовлетворява изцяло и окончателно до размера на обезпечението или при който при принудително изпълнение кредитополучателят отговаря с цялото си имущество.
При обсъждането подуправителят на БНБ Димитър Костов отбеляза, че трябва да се потърси по-голяма прецизност на формулировките и съответствие с нормативните уредби на ЕС. Той посочи, че наскоро е приета директива за жилищните и ипотечните кредити, която трябва да се транспонира в законодателството ни. Председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян отбеляза, че е важно да се намери точният баланс с интересите на вложителите и всяко изменение на закона да бъде внимателно обмислено. От Комисията за защита на потребителите заявиха, че приветстват направените предложения за изменения в закона.
Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев посочи, че ще бъде предоставено по-дълго време между първо и второ четене за внасяне на допълнителни промени и корекции.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg