EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Какво се променя в Енергийната стратегия?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво се променя в Енергийната стратегия?

mail07:50 | 03.11.2018прегледи 3371 коментарикоментари 1


Съветът по енергийна сигурност към Министерския съвет одобри актуализиране на Енергийната стратегия на Република България до 2020 г., съобщи правителствената пресслужба. Предложението за промяна на документа е направено от енергийния министър на основание от Закона за енергетиката.  Като основен мотив за актуализиране на документа се посочва изпълнението на дейности от ключово значение за развитие на газопреносната инфраструктура в България.

След 1 януари 2020 г. се очаква значителна промяна в маршрутите на доставка на природен газ през територията на България от Север-Юг на Юг-Север, както и потенциално намаляване на транзитираните през страната количества. Предстои изграждане на ключови инфраструктурни проекти в региона, които ще променят основната посока и маршрути на потоците природен газ. Такива са "Турски поток", проектите от "Южния газов коридор", Трансанадолският газопровод, Трансадриатическият газопровод, междусистемната връзка Гърция-България, както и проектът за нов терминал за втечнен газ в Александруполис.

Българската страна разглежда възможността за участие в проекта за терминал за втечнен природен газ чрез придобиване на акции, добавиха от МС.

В контекста на европейските цели за изграждане на взаимосвързан и единен енергиен пазар, страната ни работи по реализацията на концепцията за газоразпределителен център "Балкан" на българска територия. Необходима предпоставка за осъществяване на хъба е изграждане на нужната инфраструктура, която да осигури движението на газовите потоци, съгласно подадени от ползвателите заявки. Като основни източници за захранване на газоразпределителния център българската страна разглежда руския природен газ, местен добив от България и Румъния, природен газ от Южния газов коридор, от САЩ, Катар, Алжир, Египет през съществуващи и нови терминали за втечнен природен газ. С цел осигуряване на конкурентен пазар в България и в региона, се предвижда и разработване на платформа за търговия на природен газ.

Във връзка с променената среда по отношение на изграждащата се в региона енергийна инфраструктура. Съветът по енергийна сигурност е одобрил актуализацията на стратегията. От стратегическо значение е запазване ключовата роля на България на газовата карта на Европа. С актуализиране на стратегията и предприемане на необходимите стъпки за изграждане на газова инфраструктура ще се гарантира сигурността и диверсификацията на доставките на природен газ, както за България, така и в региона, допълниха от МС.

 


 
Коментари
 
Борис Петканов - 03-11-2018 г. 13:43:35

Маню Моравенов e супер жалък!!!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg